Uyku apnesi, horlamanın uç bir türüdür. Apne kelimesi, “nefes alma isteği” anlamına gelen Yunanca ‘apnea’dan gelmektedir. Uyku apnesi sorunu olan kimseler uykularında nefes alamaz ve soluk almak için uyanırlar.
Uyku apnesinin sebebi, horlamaya neden olanlarla aynı kaslardır. Yumuşak damağın ve boğazın arkasındaki kasların gevşeyip hava kanalını tıkadığı noktada gerçekleşir. Bu gerçekleştiğinde, hasta 25 saniye kadar nefes alıp vermeyi durdurur; oksijen yoksunluğu çekmeye başlayan beyin bir acil uyarı sinyali gönderir ve kişi hava almak için güçlükle solur veya horuldar. Uyku apnesi olan bir kişi, tek bir gecede neredeyse 350 kereye kadar uykusundan uyanabilir ve bu da kaçınılmaz olarak ertesi gün yorgunluğa yol açar. Uyku apnesi ayrıca inme, kalp krizi ve tansiyon riskini artırır.
Obez çocuklar da, aynı gençler gibi uyku apnesi sorunu yaşayabilirler; ancak bunun teşhis edilmesi daha uzun bir zaman alır. Obez çocuklar üzerine yakın bir zamanda yapılan bir çalışmada, anket yapılanların yüzde 85’inden çoğu uyku apnesinin belirli bir çeşidinden muzdarip ve bunların yaklaşık dörtte birinin de hayli ciddi bir durumla karşı karşıya oldukları ortaya çıkmış. Uyku apnesi olan ve tedavi altına alınmayan çocuklar, gün içinde uykulu olmaktan şikayetçi olurlar ve bu da ilkönce konsantrasyon zorluğuna, dolayısıyla da okul performansında düşüklüğü yol açar.
Şimdi yatma zamanı!
Yaş Önerilen yatma zamanı (Sabah 7:00’de kalkacağı varsayılarak)
4 yaşından küçük 19:30 (Gündüz uykularıyla desteklenmelidir)
4 yaş 19:30
5-6 yaş 20:00
7-8 yaş 20:00-20:30
9-10 yaş 21:00-21:30
11-14 yaş* 21:30-22:00
14-16 yaş* 10:30’dan daha geç olmamalıdır.
* Büyük çocuklar için yatma zamanı konusunda çok katı olmamak genellikle daha iyidir: Ona kişisel seçimleri ve yapacakları için biraz zaman bırakacak ortalama bir yatma zamanı için, çocuğunuzla karşılıklı konuşup anlaşın. Bu yaklaşım, yatma zamanıyla ilgili tartışmaları azaltacaktır. Ancak bir kere bir anlaşmaya vardıktan sonra, bunun gerçekleşmesi için çaba göstermeli ve bu saate sıkı sıkıya uymalısınız.