Yaz aylarında dış ortamda geçirilen zaman diliminin artması ve daha fazla egzersiz yapılması birçok sakatlanmayı da beraberinde getiriyor. Bisiklete binmeye, koşmaya, yüzmeye ya da su sporlarına yaz aylarında ilginin artması vücuda aşırı bir yük binmesine neden olabiliyor. Tüm kış boyunca hareketsiz kalan kişilerin aniden ve yoğun bir tempoyla spora başlaması kas yırtıklarına ve kas içinde kanamalara zemin hazırlıyor. Bu nedenle egzersize başlarken, önce germe hareketlerini uygulamak ve spora hafif tempo ile başlamak sakatlanma riskini büyük ölçüde düşürüyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Burak Beksaç, özellikle yaz aylarında en sık karşılaşılan ortopedik sorunlar ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Yaz aylarında bisiklete binen kişi sayısı artıyor. Yanlış kullanımın da etkisiyle bisiklete binenlerin dizlerinde sıklıkla problem yaşanabiliyor. Bu nedenle bisikletin ayarının boyunuza uygun olmasına dikkat edin. Aynı beden ölçülerinde olmadığınız kişilerin bisikletini kullanmayın.
Spora 6 aydan fazla ara verdiyseniz öncelikle kaslarınızı egzersize hazırlamanız gerekiyor. Aksi takdirde kas yırtıklarına ya da kas içinde yaralanmalara neden olabilirsiniz. Spordan önce mutlaka esneme hareketlerini yapın ve çok ağır tempoyla egzersize başlayın. Yürümeden koşmak ya da bisiklette birden hızlanmak kaslarınıza ağır zararlar verebiliyor.
Daha önceden geçirmiş olduğunuz menisküs, burkulma ya da zedelenme gibi bir sağlık probleminiz varsa bu sorunların tamamen ortadan kalktığına emin olmanız gerekiyor. Aksi takdirde ufak bir travmada bu problemlerin geri gelmesine neden olabilirsiniz.
Sıcak havalarda çok terlemek vücutta bazı elektrolit ve minerallerin kaybına neden oluyor. Bu eksiklikler nedeniyle kaslar aniden kasılıp gevşeyemiyor ve sonucunda kramplar meydana geliyor. Özellikle yüzme sırasında meydana gelen ve boğulmaya bile neden olabilen bu kramplardan korunmak için magnezyum ve potasyumdan zengin beslenmeniz gerekiyor. Bu nedenle özellikle sıcak havalarda günde 3- 4 kayısı, 1 muz ve baklagil yiyin.
Deniz ya da havuzun sığ olması balıklama ya da çivileme atlama sırasında birçok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Ayağınızı, başınızı ya da omzunuzu dibe çarpmanız durumunda, ayak bileğinden omzunuza, omurganızdan başınıza kadar farklı travmalar ve yaralanmalar yaşayabilirsiniz.
Sürekli egzersiz yapıyorsanız kemik ve kıkırdaklarınızın güçlü olması şart. Bunun için de vücudun elektrolit dengesinin korunması çok önemli. Muz ve kayısı gibi gıdaları spordan önce yiyebildiğiniz gibi spor sırasında da tüketebilirsiniz. Ayrıca sporcular için özel olarak hazırlanan elektrolitli sular da hem performans hem de kas kuvveti açısından önemli. Spor yapan insanların terle kaybettikleri mineralleri geri kazanabilmeleri için bol su içmeleri de gerekiyor. Bu şekilde sakatlanmalara karşı da önlem almış olursunuz.
Karbonhidratlı yiyecekler kasları uzun süreli aktiviteye hazırlıyor. Bu nedenle spora başlamadan 1-2 saat önce karbonhidratlı ürünlerden tüketin. Karbonhidratlı ürünler için de glisemik endeksi düşük esmer pirinç ya da kepekli makarna gibi ürünleri tercih edin.