Yeni doğmuş bir bebeğin genellikle dış görünüşünde birtakım rahatsızlıkları ve belirtileri bulunur. Oysaki bunlar ebeveynleri telaşlandırmaması gereken ve zamanla kendiliğinden hafifleyip yok oldukları takdirde tıbbi müdahale gerektirmeyen normal ve geçici durumlardır.
Cilt: Doğumda, cildin bolca sütümsü bir sıvıyla kaplı olduğu görülür, bu özellikle kat yerlerinde biriken, sarımtırak renkli koruyucu bir yağ katmanıdır. Fonksiyonu, rahimde bebeğin cildini amniyotik sıvıyla sürekli temastan korumaktır. Bir süre sonra cilt normal görünümüne kavuşur. Yenidoğanlar genellikle alında, sırtta, kalçalarda ve omuzlarda belirgin halde bulunan, ayva tüyleri diye tabir edilen ince ve yaygın bir tüy dokusuna sahip olabilirler. Bunlar birkaç gün sonra kendiliğinden dökülür.
Gözler: Gözlerin akında zaman zaman belirgin küçük kanamalar meydana gelir, bunlar başlangıçta noktasal olup gün geçtikçe genişlemeye başlar ve gözün eğriliğini takip ettikleri için orak şeklini alırlar. Bu kanamalar gözün en yüzeysel tabakasını etkileyen ve birkaç günde geçen oluşumlardır.
Kafa: Kafatasının doğum kanalına normal adaptasyonu sebebiyle (kafatasının çeşitli kısımlarının "menteşeye" doğru hareketi) birkaç gün çocuğun kafasında okşarken fark edilebilecek basamağa benzer oluşumlar kalabilir. Bunlar kendiliğinden yerlerine yerleşerek yok olacaklardır.
Genital organlar: Doğumdan sonraki ilk günlerde, hem kız hem erkek bebeklerde genital organlar ciddi şekilde hacimli görünürler. Bu, doğumdan önceki günlerde plasenta yoluyla anneden bebeğe geçmiş olan hormonların bir etkisidir. "Yenidoğanın genital krizi" adını alan bu durum birkaç gün içinde geçer.
Memeler: Meme bölgesi sert, şişkin ve gergin haldedir. Bu da doğumadan önce annenin hormonlarının bebeğe geçmesinin bir sonucudur. Yenidoğan hormonları vücudundan attıkça şişlikler de yavaş yavaş yok olur.
İlk dışkılar: Doğumdan sonraki ilk birkaç saat içinde vücuttan atılan ilk dışkılar koyu yeşilimsi-siyah renkte, elastik ve yapışkan yapıdadır. Birkaç gün içinde, bu dışkının yapısı değişip annesinden süt emen bir bebeğin yumuşak, altın sarısı renkli ve asidik kokulu dışkısına dönüşür.