Okunma Sayısı: 9551
CANLI YORUMLAR

10:00-16:00 ARASI DİKKAT!

Çok söylenir, ama doğrudur

Sıcak hava denince akla genellikle eğlence, havuz ve deniz görüntüleri gelir ancak sıcak hava birçok sinsi tehlikeyi de beraberinde getirebilir. Aşırı sıcak havanın sağlığı olumsuz etkilediğini belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu, sıkça karşılaşılan güneş çarpması, yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı gibi sorunların yerini bilinç kaybına varan bir tabloya bırakabileceğini belirtti ve yaz aylarında sıkça karşılaşılan ancak fazla önemsenmeyen güneş çarpmasının önemli bir tehlike olduğunu söyledi.

KOMAYA KADAR GÖTÜREBİLİR

Dr. Karagözoğlu, sıcak çarpmasının yol açtığı tabloyu, “Bir anda kişide görülen yüksek ateş, komaya kadar giden sinir sistemi bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, nabız hızlanması ortaya çıkan ilk belirtiler arasındadır. Algılama ve koordinasyon yeteneğinin bozulması, görme netliğinde bozulma, göz çukurlarının belirginleşmesi, bilincin kaybolması daha ciddi belirtiler olarak karşımıza çıkabilir" sözleriyle özetledi.

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR TEHLİKE ALTINDA 

Hava sıcaklığının nemle birlikte arttığında sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunu hatırlatan Karagözoğlu, daha fazla risk altında olan grupları ise şöyle sıraladı: “4 yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayanlar, engelliler, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar (diyabet, kalp-damar, beyin-damar ve böbrek hastalıkları), sürekli ilaç (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) kullananlar, alkol ve madde bağımlıları daha fazla tehlike altındadır.”

GÜNEŞ ÇARPMASI HAYATİ TEHLİKEYE NEDEN OLABİLİR 

Sıcak çarpması, aşırı sıcağa maruz kalma sonucu beden ısısını ayarlayan terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak, vücut ısısının düşürülememesi sonucu ortaya çıkıyor. Vücut ısısı 10-15 dakika içerisinde 40-41 derecenin üzerine çıkabiliyor. Dr. Nafiz Karagözoğlu, sıcak çarpmasının acilen tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabileceğini söylüyor: “Güneş çarpmasında kişinin ateşi 39.4 derece üzerinde, derisi kuru, kırmızı ve sıcaktır. Terleme yoktur, bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen bilinç bulanıklığı veya kaybı vardır. Bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda hastanın iyileşme şansı oldukça yüksektir. İlk yardımda; kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla (vantilatör, klima vb.) soğutulmaya çalışılmalıdır. Kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.”

AŞIRI SICAKLARDAN KORUNMAK İÇİN… 

Güneş çarpmasından korunmak için kuşkusuz yapılması gereken ilk şey, günün en sıcak zamanı olan 10.00 ile 16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamak gerekiyor. Karagözoğlu, alınması gereken diğer önlemleri ise şöyle sıraladı: 

• Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmelidir. 
• Geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka takılmalı ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. 
• Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. 
• Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) denize girilmemeli ve güneşlen ilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem (en az 15 koruma faktörlü) kullanmalıdırlar. 
• Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir. Her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalı ve ağır egzersizler yapılmamalıdır. 
• Risk altındaki yetişkinler, yaşlılar ve bebekler günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. 
• Bebek, çocuk, engelli ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdırlar. • Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır. 
• Güneş gören pencereler perde ya da benzeri güneşliklerle gölgelendirilmelidir. 
• Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda; ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
TOPUKLU GİYMEK GÜZEL FAKAT
SİZ YİNE DE DİKKATLİ OLUN
STRESTE YORUMLAMA ETKİLİ
ÇEVRE VE OLAYLAR DEĞİL
İLİŞKİNE İYİ BAK
NELER YAPABİLİRSİN...
ADIM ADIM YAZ DETOKSU
VE SELÜLİTLE BAŞ ETMEK...
DEFTER DEMEK AYIP
İNSANI TEKNOLOJİDEN SOĞUTUR
HEPATİT'İN ABC'Sİ
KORUNMA VE ÖNERİLER
SENEYE DE GİYER DEMEYİN!
NASIL AYAKKABI SEÇMELİ?
YÜKSEK TANSİYON HASTALARI
YEMEĞİ NASIL YEMELİ?
HAMİLELİKTE DİYET YAPMAK
GÜVENLİ Mİ DEĞİL Mİ?
SU İÇİNCE GEÇER DEMEYİN
YUTAMIYORSANIZ DİKKAT!

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
METABOLİZMAMIZ NE DİYOR?
YAZIN BAĞIRSAK ENFEKSİYONU
ÇOCUKLARDA BAHAR NEZLESİ
SU İÇİNCE GEÇER DEMEYİN
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
YETERİNCE ZENGİNSENİZ
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
OJENİZ NE RENK OLSUN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :