İsveç’te babalar için minimum doğum izninin iki aydan üç aya çıkarılması teklifi “Devlet her şeye karışıyor” diyenlerin tepkisini çekti.
Sabah'ın haberine göre, İsveç, babaların iki ay olan zorunlu doğum izninin üç aya çıkarılmasını tartışıyor. 1970'lerden beri dünyadaki en rahat doğum izinlerine sahip ülkelerinden biri olan İsveç'te bugün babalara iki ay mecburi doğum izni verilirken isteyen 240 güne kadar maaş garantili izin yapabiliyor. Doğum izni kullanmayan babaların çocukları devletin çocuk yardımına hak kazanamıyor. Ülkede cinsiyet ayrımcılığının sonlandırılması için getirilen bu düzenlemeler şimdi daha da genişletilmek isteniyor. Fakat yeni öneriyi destekleyenler kadar karşı çıkanlar da var. Babaların doğum izninin üç aya çıkarılmasını hükümetin koalisyon ortaklarından Folkpartier Partisi öne attı.
İki aydan üçe çıkacak
Her ne kadar parti ilk tartışmasında öneriyi reddetmiş olsa da parti içerisinde babalara zorunlu üç ay doğum izni fikrine destek artıyor. Partinin önde gelen isimlerinden Lisbet Enbjerde, "Bugünkü babalar ellerinde sopaları olan mağara adamları değiller. Aileleri ve evleri konusunda daha fazla sorumluluk alıyorlar" diyerek doğum izninin artırılmasını savunuyor. Bir başka parti üyesi de aynı şekilde babaların bugün çocukları ile daha çok ilgilendiklerini ve zamanın değiştiğini söyleyerek yasanın değiştirilmesi gerektiğini savunuyor. Fakat Hıristiyan Demokrat Parti'den Emma Henriksson öneriye, "Devlet aile işlerine karışmamalı" diyerek karşı çıkıyor. Henriksson, ailelere belli bir doğum izni süresi verilmesini ama düzenlemenin aile tarafından yapılmasını savunuyor.