Okunma Sayısı: 22411
CANLI YORUMLAR

TAKINTI/TİTİZLİK HASTALIĞI

Üçlü tedaviden kasıt ne?

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, Obsesif Kompulsif Bozukluk, yani takıntı hastalığının kişiye ızdıraplı bir hayat yaşattığını söyledi.

Kurt, Türkçe’ye “Saplantı Zorlantı Bozukluğu” diye tercüme edilen hastalığın halk arasında “takıntı hastalığı” “titizlik hastalığı” veya “evham hastalığı” terimleri ile adlandırıldığını belirtti.

Az tanınan ve tedavi başvurusu düşük bir hastalıktan söz ettiklerini belirten Kurt, şunları söyledi: “Çünkü hafif derecede belirtileri olan hastaların çoğu doktora başvurmamakta ve bir kısmı da hastalığını gizlemektedir. Ayrıca toplumumuzda bu davranışlar, ‘ne kadar titiz kadın’, ‘evini bal dök yala’ ‘ne kadar düzenli ve tertipli çocuk’ ‘ne kadar dikkatli adam’ diye desteklenmekte ve onaylanmaktadır. Halbuki evine bal döküp yalamaya niyetlendiği kadının hemen her gün bütün gününü evini temizlemekle geçirdiğini, daha insanlar kapıdan girmeden alarma geçtiğini, çocuklarını her gün baştan ayağa temizlediğini, ellerini saatlerce sabunla yıkadığını bilmemekte; ızdıraplı hayatından haberdar olmamaktadır."

Doç. Kurt, her yaşta ve cinsiyette görülen hastalığın klinik özelliklerini ise obsesyonlar, yani takıntılı düşünceler; kompulsiyonlar yani obsesyonları ortadan kaldırmak için yapılan eylemler ve kaçma/kaçınmalar olarak açıkladı.

ÜÇLÜ TEDAVİ ÖNE ÇIKIYOR

Hastalığın tedavisinde ilaç ve bilişsel davranışçı terapi seçeneklerinin hastanın durumuna ve tercihe göre uygulanabildiğini söyleyen Kurt, “Terapide üç unsur üzerinde durulmaktadır. Bilişsel terapi ile düşünce sistematiği ve bilgi işleme sürecine müdahale edilmekte (obsesyonlar), davranışçı terapi ile hastanın aşırı biçimde yaptığı davranışlar (kompulsiyonlar) azaltılmakta ve kaçma/kaçınma davranışı önlenerek hastanın kısıtladığı fonksiyonlar artırılmaya çalışılmaktadır. Unutulmaması gereken; bu işlemlerin hastanın aktif katılımı ile yapıldığıdır. Yani terapi hastaya uygulanan değil hastayla birlikte uygulanan bir işlemdir” dedi.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ACI VERİCİ KONTROLLERE SON
KANSER TEŞHİSİNDE KAN TESTİ
TUZ YAŞAMSAL RİSK TAŞIYOR
TÜRK BÖBREK VAKFI UYARIYOR
DİYET TEK BAŞINA ÇARESİZ
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN...
SICAKLAR UYUTMUYORSA...
UYUMAK İÇİN BİR GÖZ ATIN.
SU İÇMEYİ SEVMİYORUZ
TUZA BAYILIYORUZ
ATEŞ, KOLİK, KUSMA, İSHAL
BEBEĞİNİZİ TAKİBE ALIN!
AKILLI TELEFONA DİKKAT
SAĞLIĞINIZI RİSKE ATMAYIN
BİR DE ANNE GÖZÜYLE BAKALIM
EMZİRMENİN SİZE FAYDASI NE?
HASSAS DİŞLERE NE YAPMALI?
YEMEKTEN KEYİF ALMAK İÇİN
HER ŞEYİN TEMELİ AİLE
PROF. DR. DOKSAT ANLATIYOR.

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
KÜÇÜK BİR FİSKE DEMEYİN
"NE KADAR TİTİZ KADIN"
ALIŞTIRMAK - ALIŞTIRAMAMAK
İNTERNET BAĞIMLISI MI...
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
ÜNLÜLER VE KÖPEKLERİ
ÜNLÜLERİN MAKYAJSIZ HALLERİ
O KADAR DA SÜPER DEĞİLLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :