Anksiyete çeşitli biçimlerde kendini belli edebilir. Bunlardan biri de seçici “dilsizlik”tir.
Anksiyetenin değişik biçimleri aynı kişide değişik ağırlıklarda farklı zamanlarda ortaya çıkabileceği gibi aynı ailenin farklı bireyleri arasında farklı biçimlerde görülebilir.
İngiltere’de yaşamakta olan bir Türk ailenin çocuğu aşırı titiz ve tertipliydi. Dışarı çıktığında ayakkabıları kirlenecek diye endişelenmekte, genel tuvaletlere oturmadan önce çeşitli temizlik şartlarını yerine getirmekte, her türlü tedbire rağmen tuvaletin temizliğine kanaat getiremiyorsa tuvalet ihtiyacını gidermeyi ertelemekteydi.
Sınıfta birinci olmayı hedeflemişti. Olamadığını hissettiğinde dikkat çekmek için çeşitli atraksiyonlara başvuruyordu. Türkiye ziyareti sırasında, yaşıtları onun İngiliz aksanlı Türkçesi ile alay ettiler. Çocuk İngiltere’ye döndükten sonra anne ve babası dışında, hiç ama hiç kimse ile tek kelime olsun konuşmadı. Öğretmenlerin,
psikologların tüm çabaları sonuçsuz kaldı.
Yukarıdaki örnekteki gibi kalıtsal zeminde mevcut olan takıntılı hastalık varlığında kişinin çevresel zorlayıcı olaylara direnme gücü zayıflar. Pek çok kişi için diğerlerinin kendi aksanı ile alay etmesi önemsiz bir olayken bu çocukta ciddi bir seçici dilsizliğe neden olmuştur.
Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, Davranışlara Söz Geçirmek