Okunma Sayısı: 12023
CANLI YORUMLAR

GÖZLE İLGİLİ MİTLER

Ve gerçekler

İşte vücudumuzun dünyaya açılan pencereleri gözlerle ilgili yanlış bilinenler ve konuyla ilgili çocuklarımız üzerindeki yanlış yönlendirmelerimiz:

Mit: Televizyona çok yakın oturmak gözler için zararlıdır.
Gerçek: Ebeveynler bunu televizyonlar oturma odalarımıza ilk girmeye başladığından beri dilinden düşürmeseler de gerçekliğiyle ilgili hiçbir kanıt yok. Amerikan Gözbilim Akademisi (AAO), çocuklarıngenellikle yakına odaklanabildiklerini ve bunun göz yorgunluğuna sebep olmayacağını, böylece televizyonun hemen önüne yerleşmek gibi bir alışkanlık edindiklerini ya da okunacak herhangi bir şeyi yüzlerine çok yakın mesafede tuttuklarını belirtiyor. Buna rağmen, televizyona çok yakın oturmak miyopluğun bir belirtisi de olabileceği için doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

Mit: Şaşı bakarsan şaşı kalırsın.
Gerçek: Elbette eski söylemin aksine gözlerin şaşı yapılması öyle kalmalarına sebep olmayacaktır.

Mit: Eğer ailelerin görme yetisi zayıfsa, bu özelliklerini çocuklarına da miras bırakırlar.
Gerçek: Maalesef bu bazen gerçek olabiliyor. Eğer daha iyi görmek için gözlük kullanıyor ya da başka göz rahatsızlıkları(katarakt) yaşıyor iseniz, çocuğunuz da ileride aynı dertlerden muzdaripolabilir. Doktorunuzla ailenizin vizüel (görsel) tarihini paylaşın ve tartışın.

Mit: Havuç yemek görme yeteneğini geliştirir.
Gerçek: Havuçların A vitamini açısından zengin olduğu ve bunun da görüş için önemli olduğu bir gerçek olsa da diğer pek çok başka yiyecek de aynı misyonu taşır. Kuşkonmaz, kayısı, nektarın ve süt gibi…Çocuğunuz için sağlayacağınız dengeli beslenme, gözleri için gerekli olan A vitaminin alınmasına yeterli olacaktır.

Mit: Bilgisayar gözlere zarar verir.
Gerçek: AAO’ya göre, bilgisayar kullanımı gözlere zarar vermiyor. Buna rağmen bir bilgisayarı uzun süreli kullanırken, gözler normalden daha az kırpılır, okumak ya da diğer yakın mesafe aktivitelerinde olduğu gibi,  böylece gözlerin kurumasına ve yorgunluk hissine sebep olur. Yani yapmanız gereken şey, çocuğunuza bilgisayarı yasaklamak değil kısa molalar vermeye ve başından kalkmaya ikna etmek olmalıdır.

Mit: Ebeveynlerin gözleri mavi ise, çocuğunki kahverengi olamaz.
Gerçek: Mavi gözlü bir çiftin ender de olsa kahverengi gözlü çocuğu olabilir. Aynı şekilde yine çok yaygın olmadığı halde kahverengi gözlü ebeveynlerin de mavi gözlü bir bebeği olabilir.

Mit: Sadece erkek çocuklar renk körü olur.
Gerçek:  Araştırmalara göre, erkek çocuklarının yüzde 8’i, kız çocuklarının ise sadece yüzde 1'i  farklı derecelerde renk körlüğüne sahip oluyor.

Kaynak: Milliyet 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
DOĞUM SONRASI SAÇ DÖKÜLMESİ
ENDİŞE ETMEK GEREKİR Mİ?
İNSANLIĞIN YENİ KORKUSU
KÖTÜ DÜNYA SENDROMU
UYUYAMIYORSANIZ...
BU ÖNERİLERE GÖZ ATIN
HORMONLARIMIZ ALARM VERİYOR
KADINLARI BEKLEYEN TEHLİKE
BESLENME YORGUNLUĞU ATAR MI
KAHVALTI, KAHVALTI!
MEVSİMSEL DEPRESYONLAR
DAHA ÇOK SONBAHARDA GÖRÜLÜR
ÇOCUĞUNUZ VE SUDA GÜVENLİK
MİNİKLERİN SUYLA TECRÜBESİ
YAZA VÜCUDUNUZ ŞİŞ GİRMEYİN
ÖDEMLERİNİZDEN KURTULUN
ZELTIQ SOĞUK LİPOLİZ
NEDİR BU KARİZMATİK TEDAVİ?
SINIRIN ALTINDA BÜYÜRSE
BEBEĞİNİZİ TAKİP EDİN

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
BEBEKLERDE SU KAYBI
BEBEKLERDE GÖZ TANSİYONU
ANNEDEN BEBEĞE HBV GE...
BEBEKLERDE SAÇ DÖKÜLMESİ
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
HAMİLELERİN YENİ MODASI
YENİ SEZONDA TIRNAKLAR
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :