Çocukların tatilinde son aya girildi. Eylül ayında açılacak okul öncesi son hızla eğlenmeye ve gezmeye devam eden çocuklar için, aileleri ile birlikte gidebilecekleri yerleri sizler için derledik.
RAHMİ KOÇ MÜZESİ VE KEŞİF KÜRESİ
Rahmi M. Koç Müzesi'nde eski ulaşım araçlarını (arabalar, uçaklar, trenler, gemiler) görebilir, eski bir trenle ya da buharlı bir vapurla gezme imkânı bulabilirsiniz. Bu size yetmezse antika bir otomobile binebilir, gerçek bir uçağın kokpitinde oturarak kontrol panelini deneyebilir, eski bir denizaltının içinde gezerken tarihe yolculuk yapabilirsiniz. Burada bulunan "Ne Nasıl Çalışır?" bölümünde otomobil ve kamyon kesitlerini, saydam hale getirilmiş ev aletlerini görme olanağı bulabilirsiniz. Burada bir teybin, CD çaların, bulaşık makinası veya süpürgenin gizemini çözebilirsiniz. Eğer uzaya ve gökyüzüne ilgi duyuyorsanız "Keşif Küresi"ne girerek uzayın gizemini güneş sistemini ve gezegenleri keşfedebilirsiniz.
Müzede farklı zamanlarda farklı sergiler açılmakta, farklı aktiviteler ve eğitim atölyeleri düzenlenmektedir. Ayrıntılı bilgiyi müzenin internet sayfasından öğrenebilirsiniz.
Detaylı bilgi için: www.rmk-museum.org.tr
OYUNCAK MÜZESİ VE FOSİLLERİN KEŞFİ
Oyuncak Müzesi'nden içeri adımınızı attığınız anda sizi masalsı bir dünya karşılıyor. Burası çocuğunuzla birlikte gezmekten zevk alacağınız fantastik bir dünya... Müzede sadece oyuncakları gezmekle kalmayıp, çocuklarınızı birçok etkinliğe de katabilirsiniz. Çocuklar fosil keşif atölyesine katılarak fosil nedir? Neye benzer? Nerede bulunur? gibi soruların cevaplarını öğrenebilir ve daha sonra kum havuzuna gömülü olan fosilleri arayıp bulmanın heyecanını yaşayıp geçmişle günümüz arasında bağlantı kurabilirler. Tahta oyuncak atölyesinde çocuklar birbirinden farklı, sevimli şekillerden oluşan tahta oyuncakları kendi hayal gücüne göre boyayabilir ve boyadıkları bu oyuncakları evlerine götürebilirler. Oyuncak müzesinde çocuklar için bunun gibi birçok etkinlik bulabilirsiniz. Gitmeden önce internetten güncel etkinlikleri takip etmenizde ve randevu almanızda fayda var.
Detaylı bilgi için: http://www.istanbuloyuncakmuzesi.com
UÇURTMA DÜNYASI
İstanbul da bir müze, uçurtma müzesi.
Uçurtma müzesi olur mu? Olmaz mı?.. Olmuş işte!..
İstanbul Uçurtmacılar Derneğine bağlı bulunan Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi'nde çocuklar başta Japonya¸ Endonezya¸ Hindistan¸ Çin¸ Amerika olmak üzere; pek çok ülkenin uçurtma kültüründen çeşitli uçurtmaları görebiliyor ve bu ülkelerin kültürleri ile ilgili çeşitli tarihi hikâyeler dinleyebiliyorlar ve hatta hayal dünyalarını geliştirecek uçurtmalar yapmayı öğrenme olanağı bulabiliyorlar. Uçurtma Atölyesi ve Uçurtma Müzesi, Pazar hariç her gün sabah 11 00 – 17 00 arası açıktır. Randevu için telefon açılması gerekmektedir.
Detaylı bilgi için: http://www.ucurtmadunyasi.com/
EMİNÖNÜ'NDE TARİHE BİR GEZİNTİ
"İstanbul'un Tarihi" denilince akla Eminönü gelir. Eminönü, birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapar. Mısır Çarşısı, Sultanahmet, Ayasofya, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı tarihe yolculuk yapabileceğiniz yerlerden sadece birkaçı. Çocuğunuzla birlikte tarihe bir gün ayırın; Mısır Çarşısı'ndan alacağınız ufak hediyelerle yolculuğunuza başlayabilir, hemen yanında bulunan bitki ve evcil hayvan satan dükkânları gezebilirsiniz. Buradan Sultanahmet'e geçip tarih turunuza devam edebilirsiniz. Tarih ve kültür açısından çok zengin olan bu bölge; çocuğunuzla birlikte farklı tarih ve kültürleri görüp fikir edinmenize, mimari yapıları inceleyip tartışmanıza, geçmişteki yaşam şartlarını hayal etmenize olanak sağlar. Kısacası burada gezilip görülecek ve üzerinde konuşulacak çok şey var.
SANTRAL İSTANBUL VE İSTANBUL MODERN'DE ÇOCUK ATÖLYELERİ
Santral İstanbul' ve İstanbul Modern'de okul öncesinden başlayarak tüm yaş grubundaki çocuklar eğitim, bilim, sanat ve benzeri atölye çalışmalarına katılma imkanı bulabilirler. Burada çocuklar; kendi bedenlerini bir makine olarak algılayarak yönetme, elektronları yakından tanıyarak elektriğin sihirli dünyasına yolculuk yapma, yaşadıkları şehri -İstanbul'u- çizip boyama, mıknatıslar, kablolar, piller ve ışıklar ile robotlar üretme, patates nişastasından üretilmiş oyun hamuru ile yaratıcı heykeller yapma ve benzeri pek çok aktiviteye katılma imkanı bulabilirler. Ayrıca enerji müzesini gezebilir ve deneysel etkinliklere de katılabilirsiniz.
Güncel etkinlikler için www.santralatolye.com ve www.istanbulmodern.org adresini ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.
OKYANUS TURKUAZOO İLE İSTANBUL'A GELDİ
Dünyanın dört bir yanını kaplayan deniz ve okyanusların en özel ve en egzotik türlerini artık İstanbul da görebileceksiniz... Turkuazoo içinde 10 binin üzerinde deniz canlısının olduğu dev bir akvaryum. Köpekbalıklarından vatozlara, dev deniz kaplumbağalarından ahtapotlara kadar binlerce deniz canlısını Turkuazoo'da bulunan akrilik sualtı tüneli sayesinde karşıdan bakarak değil; içinde dolaşarak sanki onlarla yüzüyormuşçasına gezmek, 270 derece açıyla su altı canlılarını izleme imkanı sunan gözlem salonunda kendinizi okyanusun dibinde hissetmek çocuğumuz için müthiş bir deneyim olsa gerek... Sualtı eğitimlerinden çevre korumaya kadar pek çok alanda verilen eğitim ve etkinlikleri www.turkuazoo.com adresinden takip edebilirsiniz.
BİLİM MERKEZİNDE BİLİME KÜÇÜK ADIMLAR
Göktaşı, Uzayda Kilonuz, Karadelik, Planetarium, Sıçrayan Elektronlar, Dev Kaleydoskop, Momentum Transferi ve Dönen Küpler gibi 80'den fazla interaktif deney ünitesi, Deprem ve yangın simülatörleri, Uzun Balina, Akdeniz Foku, Yeşil Kaplumbağa, 20 Milyon Yaşında Ağaç Fosili sergi birimleri, Son Savaşçı, Hanoi Kuleleri, Dört Farklı Küp Yapalım zeka oyunları bölümleri ile çocuklara bilimi sevdirmeyi, hafta sonu atölyeleri ile de birçok farklı alanda çocuklarımıza beceri kazandırmayı amaçlayan Bilim Merkezi'nde daha iyi hizmet alabilmek için önceden randevu almakta güncel etkinlikleri www.bilimmerkezi.org adresinden takip etmekte fayda var.
Kaynak: www.beyazpsikoloji.com
EKOLOJİK PAZAR'DA DOĞAYLA DOST OYUNCAK
Şişli Ekolojik Pazar'da "Gel Oyna" atölyesinde çocuklarınızın doğayla dost oyuncak yapabildiğini biliyor muydunuz? Çocuklar bu atölyede tahta parçaları, saman, çekiç ve zımpara ile bir kuş yuvası, nostaljik bir topaç yapabiliyor ya da artık materyaller, tahta parçaları ve çalı-çırpı ile yaratıcı tasarımlar yapma imkanı buluyor ve düzenlenen seksek, ip atlama, çember çevirme gibi oyunlara da katılabiliyorlar.
Detaylı bilgi için: http://geloyna.org/