Okunma Sayısı: 11152
CANLI YORUMLAR

KİTAP OKURSAM UYKUM GELİR

Demeyin, uykunuz kaçabilir!

Dr. Gülten Özdemir kitap okuyarak uykusunun gelmesini bekleyenlere önemli bir uyarıda bulunuyor: Ağır ve gerilim yüklü kitaplarla diziler uyku kaçırır, pembe diziler ise daha rahat uyumanızı sağlar

Yatakta döne döne bir hal olup yine de uyuyamıyorsanız, başını yastığa koyar koymaz uyuyanlara sinir oluyorsanız, uykuya hazırlanırken bazı basit önlemler alabilirsiniz. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Gülten Özdemir; kaliteli uykuya hasret olanlara önerilerde bulundu: 

KAZALARA NEDEN OLUR 
Uykusuzluk ve uyku apnesi gündelik hayata nasıl yansıyor? 
Kaliteli uyuyamadığı için hasta sabah yorgun uyanır, kendini uykusuz hisseder ve gündüz uyuklar. Aşırı yorgunluk; miskinliğe, hareketsizliğe yol açar. Bu hareketsizlik, giderek kilo alımında da artışa neden olur. Sonuçta kilo; uyku apnesi hastalığını şiddetlendireceğinden bir kısır döngüye girilmiş olunur. Uykusuzluk; sinirliliğe, iş verimliliğinde düşüşe, cinsel fonksiyonlarda azalmaya, konsantrasyon güçlüğüne, unutkanlığa ve depresyona neden olur. Uykusuz olanların kazalara sebebiyet verdikleri ortaya çıkmıştır. 


Kaliteli uyku nasıl olur? 
Hayatımızın üçte biri uykuda geçmektedir. Sağlıklı bir uyku, iki dönemden oluşur: 'Non rem uykusu' ve 'REM uykusu'. 'Non rem uykusu'; 'yüzeysel uyku', 'non rem I ve II' ile 'derin uyku non rem III' dönemlerinden oluşur. Uykunun ikinci evresi ise rüyalı uyku dönemi yani REM uyku evresidir. Gece boyunca bu dönemler 3-5 defa yaşanır. Derin uyku bedensel, rüyalı uyku (REM uykusu) ise ruhsal olarak dinlenmeyi sağlar. Gecenin ilk yarısında daha çok derin uyunur, sabaha doğru ise rüyalı uyku süresi daha uzun olur. Ama eğer uykuyu kesintiye uğratan bir neden varsa; uyku hep hafif uyku dönemlerinde kalır; yani derin uyku ve REM uykusu eksik kalır. Bu durumda da dinlendirmeyen bir uykuyla gece geçmiş olur. 

Her uykuya dalamayan 'uykusuzluk' hastası mıdır? 
Uykusuzluğun tanımı kişiden kişiye değişebilir. Uykusuzluk şikayeti, en çok uykuya dalma güçlüğü şeklinde karşımıza çıkar. Bir başka şekli ise uykuya dalan kişinin uykusunu sürdürebilme güçlüğüdür. Sabah çok erken uyanıp bir daha uyuyamayan bir grup da vardır. Bazen de kişi gece uykularıyla ilgili problemi olmadığı halde sabah yorgun kalkabilir. 

İDEAL UYKU SÜRESİ YOK! 
 İdeal uyku süresi nedir? 
7-7.5 saat uyumak yeterlidir. Ama bu süre herkes için standart değildir; yani ideal uyku süresi diye bir durum yok! Uyku ihtiyacı kişiden kişiye, 4 ile 11 saat arasında değişir. Eğer altı saat uyuyan biri sabah uyandığında kendisini uykuya doymuş hissediyorsa, uykusuzluk sorunu yoktur. 

 

Kaynak: Sabah/Esra Tüzün

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ÇALIŞAN ANNELER DİKKAT
SÜPER ANNE SENDROMU OLMAYIN
HAMİLELİKTE 39. HAFTA
KİLONUZ ARTMAMALI
DİYETTEKİ 5 TEHLİKE
BİLİNÇLİ TÜKETİN
AZ VE SIK YEMEK FAYDALI
AĞZINIZIN TADI BOZULMASIN
BU 10 BELİRTİYE DİKKAT
UYKU VE OKUL BAŞARISI
BİLGİLER TAZELENSİN
ERKEKTE OTOEROTİZM
SIKLIK STANDARDI NEDİR?
SİGARAYI BIRAKMANIN 3 YOLU
YENİ UMUT: NİKOTİN AŞISI
DÜŞÜNMEDEN ADIM ATMAYIN
ELİNİZ CEPTE YÜRÜMEYİN!!!
BESLENME ALIŞKANLIKLARI
GRİPTEN KORUNMADA ETKİLİ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ÇALIŞMAYI DURDURAMIYO...
KUŞKUCULUK VE PARANOYA
DÜRÜSTLÜĞÜN SAĞLIĞA ETKİSİ
21 ARALIK SENARYOLARI
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
EN İYİ YAZ KOKULARI
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
23 NİSAN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :