Uzun bir açlık ve susuzluk dönemine denk gelen Ramazan ayı bitti, bayramı da geride bıraktık. Peki ya tüm bu rutine alışan vücudumuz yeni yani eski düzenine kavuşurken nelere dikkat etmeliyiz.
İşte size bazı öneriler:
BAYRAM SONRASINDA NELER YAPILABİLİR?
- Bir aylık bir terbiye döneminden sonra kişi irade gücünü sonuna kadar kullanır ve başarılı da olur. Bunu da devam ettirmek lazımdır.
- Birinci yapılacak iş tartılmaktır. Fazla kiloları da bu sayede azaltma imkanı doğar.
- Ama bu aç kalmak şeklinde olmamalıdır. Yani bir öğün atlayarak zayıflamak hiçbir diyet prensibine uymaz, öğünler az ve sık olmalıdır.
- Günde bir ya da 1,5 saat yürüyüş yapmak gerekiyor. Tüm gün bilgisayar başında oturmak kilo artışına neden oluyor.
- Ramazan ayında uykusuzluk baş gösteriyor. Uykusuzluk insanı şişmanlatır, günde en az 6, gençlerde 8 saat uyumak iyidir. Ramazan ayında suyun az alınmasından dolayı ve hareketsizlikten kabızlık ortaya çıkar.
- Sebze ve meyveden zengin beslenmek gerekiyor. Ne kadar çok lif verirsek barsağa o kadar çok su çeker ve normal dışkılamayı sağlar. Birçok insan kabızlık, hemoroid ve ona bağlı kanamalar yaşayabiliyor.
- Koroner arter, diyabet, üresi sınırda olan, gut hastalığı, hafif böbrek yetmezliği olup da oruç tutanlar mutlaka doktorlarına gitmeli. Bozuk olan değerlerini düzeltmek için uğraşmalıdır.
- Diş tedavisini ve diğerlerini, kontrollerini aksatanlar bayram sonrası bunun planını yapmalı ve en kısa zamanda hayata geçirmelidir.
- Bayram sonrası sendromu vardır. Bu gerginliği atmak lazımdır. Tatil süresi uzadıkça geriye dönüş zorlaşır. İlk gittiğiniz gün başka bir dünyadasınızdır. Tatil modundan çıkmakta zorlanırsınız. İyi şeyleri düşünmek lazımdır. İş arkadaşlarına, kendisine ait dünyaya kavuşmak bir sevinç sebebi olabilir.
- ABD’de yapılan bazı araştırmalara göre, tatil dönüşü işe başlamaktan kaynaklanan kaygılar, sıkıntılar öğlen saat 12.00’de son bulmaktadır. Bu kolaylıkla yenilebilir bir duygudur.