Bu yıl uzun açlık süreleriyle oruç tutuldu ve sonunda hasretle beklenen Ramazan Bayramı’na kavuşmak mümkün oldu. Ramazan döneminde yeme-içme, uyku düzenimiz değişti, bazılarımız ciddi zorluklar yaşadı. Ramazan ayı boyunca katıldığımız davetler, çok çeşitli yemek seçenekleri bulunan sofralar, aileyle, arkadaşlarla yenilen yemekler nedeniyle ölçüyü kaçırmış olabiliriz. Ramazan Bayramı, tekrar eski düzenimize kavuşmak için önemli bir fırsat olabilir. Bu dönemde sağlığa yeniden dönüş için bazı ayarlamalar yapmak gerekiyor.
Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Nurdan Tözün, Ramazan Bayramı’na yönelik sağlıklı yaşam önerilerini şöyle sıralıyor:
BAYRAMDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
- Reddetmesini bilmelisiniz. Tatlı yiyelim tatlı konuşalım diyerek şeker ikramı, çikolata ikramı, şerbetli tatlılar ikram edilir. Ölçülü olmak gerekiyor. Keyif için ye, ölçülü iç diye bir söylem var. Buna uymalıyız.
- Ziyaretlerde bayramda bir yere tatile gidilmişse açık büfe tuzağına düşmeyin. Afrika’daki açları düşünmek bile yeterli. Göz mideden büyüktür derler, insanlar tabakları tıka basa dolduruyor, kalanı dökülüyor. Oysa milyonlarca insan açlık çekiyor.
- Bol bol su içmek gerekiyor. Ramazan yaz aylarına rastladığından susuzluk yaşanıyor. Sahur ve iftarda içseniz bile bu açığı yerine koyamayabilirsiniz. İnsan çıkardığından daha fazlasını içmeli, terlemeyle de kayıplar oluyor. En az iki litre su tüketilmeli.
- Tatlılar çok şerbetli yapılıyor. Batı ülkelerinde, baklava ve kadayıfın verdiği hazzı sunacak bir tatlı yoktur. Endorfin salgılattığından keyif verir. Ama sütlü tatlıları, meyveli karışımları yemek iyi. Bitter çikolata tercih edilmeli. Her öğün değil bir öğün yemek uygun olabilir.
- Yemek sonrası ortaya çıkan şişkinlik, hazımsızlık sıkıntı yaratabilir. Bayramda alkol alınmamalı. Sıcak havalarda özellikle zararlı. Çünkü susuz kalmayı artırıyor. Az hatta hiç tüketmemeli. Açlık halinde alkol tüketmemek gerekiyor. Karaciğerle ilgilenen bir hekim olarak alkol alınmasını hiç önermiyorum.
- Sigara içenlerin Ramazan nedeniyle azalttıkları sigarayı bırakmaları iyi olur. Nikotin bağımlılığı ciddi bir sorundur elbette ama azaltmayı başaran kesmeyi de başarabilir. İnsan umudunu kaybetmemeli. Çünkü sigara ağızdan makata kadar insana zarar veriyor.