Okunma Sayısı: 6222
CANLI YORUMLAR

İKRAMLARDAN TADIMLIK ALIN

Sağlığınızı kaybetmeyin

Oruç dönemi bitiyor ve birbirinden lezzetli yemeklerin yer aldığı bayram sofralarının hazırlıkları başlıyor. 1 ay boyunca özlemle beklenen kahvaltı sofraları, öğle yemekleri ve akşamüstü tatlılarının zamanı geldi. Ama dikkat büyük bir heyecanla beklediğiniz bu yemekler bayramı kabusa dönüştürebiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, bayramda kalp ve damar sağlığınıza dikkat etmeniz gerektiği konusunda uyarıyor.

Ramazan Bayramı’nda birçok evde özel yemekler pişiriliyor, misafirler için en özel tatlar hazırlanıyor. Oruç tutarken bu özel tatlardan uzun saatler uzak kalanların ilk işi de bayramda bol bol yemek yemek oluyor. Gidilen her misafirlikte yapılan her ikramı büyük bir iştahla yemek ilk etapta sizi mutlu etse de sonrasında ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor. 1 ay boyunca az yemek yemeye alışan mideye, bayramda birden ve yoğun bir şekilde yüklenmek, kalp, damar ve tansiyon gibi hastalıklara neden olabiliyor. Bu nedenle özellikle Bayram’da, oruç tuttuğunuz günlerde uzun saatler yemek yemediğinizi unutmanız ve normal beslenme düzenine geri dönmeniz gerekiyor. Çünkü oruç süresince aç kaldığınız günleri düşünmek, yeme isteğini çok daha fazla artırıyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, bayramda özellikle kalp ve damar sağlığı için dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekiyor.

Ayıp olmasın diye yapılan her ikramı yemeyin

Beslenmede yapılan en önemli hatalardan biri acıkmadan yemek yemek. Eğer gittiğiniz bir ziyarette aç değilseniz sunulan ikramı geri çevirmekten çekinmeyin. Ayıp olmasın diye yediğiniz her yemek size sağlık sorunu olarak geri dönebiliyor. Bayramda ikram edilen pasta, börek gibi karbonhidrat açısından zengin yiyecekler midenin yükünü arttırıyor ve vücuttaki insülin dengesini bozuyor. Ayrıca tansiyonun aniden yükselmesine ve kalp spazmına neden olabiliyor. Bu sorunlar genellikle yemekten birkaç saat sonra ortaya çıkıyor.

İkramlardan birer çatal alın

Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlardan sadece birer çatal alın. Özellikle karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek gıdalar tüketiyorsanız, gün içerisinde mutlaka sebze ve meyve türü yiyeceklerle, sıvı içecekleri de almaya dikkat edin. Aksi takdirde 3 günlük bayram süresince çok hızlı kilo alabilirsiniz.

Bayram ziyaretine yürüyerek gidin

Bayramın sağlıklı bir şekilde geçebilmesi için beslenmenin yanı sıra egzersize de önem vermek gerekiyor. Daha çok ziyaretlerle geçen bayram günlerinde spora zaman ayırabilmek her zaman çok da mümkün olamayabiliyor. Bu nedenle mümkünse ziyaretlere yürüyerek gidin. Eğer gideceğiniz yer uzaksa araçtan erken inin ve yürüyün. Bu şekilde günde 30 dakikanızı egzersize ayırın.

Kalp hastalarında yüksek tansiyon ve kalp krizi riskine dikkat

Sağlıklı insanların yanı sıra özellikle kalp hastalarının bu günlerde beslenmelerine ekstra dikkat etmeleri gerekiyor. Vücutta kalbin tüm organlara ve kaslara uygun oranda pompaladığı kan, aşırı yemek nedeniyle 2-3 katına çıkıyor; sonrasında kalbe, böbreklere ve beyine giden kan miktarı ise azalıyor. Bu durum özellikle kalp hastalarında damar tıkanıklıklarının ve pıhtılaşma mekanizmasının artmasına, kalp krizlerinin de tetiklenmesine neden olabiliyor. Ayrıca yemeklerle birlikte alınan tuz miktarının da artması kişinin tansiyonunun yükselmesine zemin hazırlıyor.

Tok mideyle uyumayın

Bayramlarda sık yapılan hatalardan bir diğeri de geç saatlere kadar bir şeyler atıştırmak. Ancak unutulmamalıdır ki sağlıklı bir vücut için yatarken aç olmanız gerekiyor. Tok mideyle yatmak, birçok sağlık sorununu da beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle yatmadan 2-3 saat öncesinde yemeğe nokta koymak gerekiyor. Çünkü yatıncaya kadar yemek yemek, sabaha doğru nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi şikayetlerle birlikte kalp krizi atakları da geçirmenize neden olabiliyor.

 

 4 günlük bayram tatilinde düzeninizi değiştirmeyin! Özellikle yılbaşı, bayram gibi özel günlerde kalp, damar hastalıklarıyla tansiyon şikayeti yaşayan hasta sayısında büyük bir artış yaşanıyor. Bu durumun en önemli nedenlerinin başında insanların tatilde normal günlere oranla çok daha sağlıksız bir yaşam sürmeleri geliyor. Uyku düzenleri bozuluyor, fazla yemek yiyor ve çok hareketsiz bir yaşam sürüyorlar. Tüm bu etkenler kısa süreli de olsa bayram gibi kısa tatil dönemlerinde sorunların artmasına neden oluyor. Böyle bir süreçte göğüste, kolda, karın üst bölgesinde ya da sırtta daha önce hissetmediğiniz bir yanma veya sıkışma hissi duyarsanız mutlaka bir uzmana başvurmalısınız; bu durum kalp krizinin ön belirtisi olabiliyor.

 

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
GÖZ ALERJİSİNE DİKKAT
ASTİGMATA YOL AÇABİLİR!
DİŞİ YERİNDEN ÇIKARSA...
ÇOCUKLARDA SIKLIKLA GÖRÜLÜR
MEVSİMSEL DEPRESYONLAR
DAHA ÇOK SONBAHARDA GÖRÜLÜR
BEBEĞİNİZ ZEKİ Mİ?
CEVABI GENLERDE OLABİLİR
YENİDOĞANI BEKLEYEN TEHLİKE
PAMUKÇUK HASTALIĞI
ÇOCUĞUNUZU KORUYUN
YOLU: GENETİK CHECK UP
ORGANİK OYUNUNA DİKKAT
NASIL ANLAYACAKSINIZ?
KADINLARIN YENİ SORUNU
DUYGUSAL KISIRLIK

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
AKDENİZ TİPİ BESLENME
GÖZ YARALANMALARINA D...
DİŞLERDE ASİT AŞINDIRMASI
PROTEZLERE KARŞI
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
2013 BAROK DESENLERİN YILI
TOPLAYIN
GERÇEK Mİ OYUNCAK MI?
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :