Yeni doğan bebeklerin tepkileri ailelerini sevindiriyor. Peki ama bebekler hangi ayda nasıl tepkiler verirler?
İşte uzmanların verdiği bebeklerin aylık duygusal gelişimi ile ilgili temel bilgiler:
1.Ay
Bebekler ilk aylarında, göz teması kurar, yardım istemek amacıyla ağlarlar. Aynı zamanda, anne ve babalarının tepkilerine gülümseyerek ve sesler çıkararak cevap verirler.
2.Ay
2.aylarında, bilinçli bir tepki olarak çevrelerindeki insanlara gülümserler, objeler yerine insanları incelerler. Etraflarındaki olaylara çıkardıkları seslerle tepki verirler. Başkaları ile oyun oynamak hoşlarına gider, oyun bittiğinde ağlarlar.
3.Ay
Dikkat çekmek için size gülümser ve ses çıkarırlar. Bazı mimik ve hareketleri taklit edilebilir.
4.Ay
Bu ayda bebeklerin ilgisini daha çok çocuklar çeker, çocuk sesi duyduklarında görmek için dönerler.
5.Ay
Ebeveynleri ile yabancıları ayırt etmeye başlarlar. Beslenme sırasında oyun oynamaktan keyif alırlar.
6.Ay
6. ayda bebeklerin mizacı, huyları yani huysuz mu yoksa yumuşak huylu bir bebek olup olmadığı belli olmaya başlar. Kendi adını tanır, mırıltı ve homurtu gibi sesler çıkarır.
7.Ay
“Hayır’ın” ne anlama geldiğini artık anlayan bebekler, sosyal etkileşimlerden hoşlanmaya başlarlar. Yetişkinlerin sesini taklit etmeye çalışırlar.
8.Ay
Tanıdığı kişilerle, tanımadığı kişileri ayırt edebilir, yabancılara karşı kaygılı ya da utangaç olabilir. İstediği bir oyuncağa ulaşamadığında ağlamaya başlar.
9.Ay
9 aylık bebekler, ayna gördükleri görüntülerine gülümser ve öpücük atarlar. Kendilerinden başka bir çocuğun varlığına karşı daha duyarlı ve hassas olurlar.
10.Ay
Özgüven duygusu gelişmeye başlayan bebekler, ayrılık kaygısı duyarlar. Alkış gibi tasvip edici hareketlere cevap verirler.
11.Ay
Ailelerinden onay almaya ve onaylanmamaktan kaçınmaya çalışan bebekler, annelerine yardımcı olmayı, iş birliği yapmayı istemezler.
12.Ay
Öfkeli olabilir, öfke nöbetleri yaşayabilirler. Anne-babaya ya da ebeveynlerinden birine fazlasıyla bağlı olabilirler. İş birliği yapmak ve yapmamak arasında kararsız kalabilirler.