Kahvaltı, günün erken saatlerinde gerçekleştirilen ve kendine özgü besinler tüketilen ilk öğündür. Kahvaltıda yenilen besinler toplumlara göre çeşitlilik gösterse de günün diğer öğünlerinden farklılıklarını korur. Kahvaltı, fizyolojik olarak günün en önemli öğünüdür.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Benal Büyükgebiz, kahvaltının gece boyunca enerji alımı durmuş olan ve enerji kullanımı en düşük düzeyde sürdürülen organizmaya güne başlamak için verilen ilk enerji yüklemesi olduğunu söylüyor.
Prof. Dr. Benal Büyükgebiz kahvaltıda neler yenmesi gerektiğini anlatıyor:
Diğer öğünlerde olduğu gibi kahvaltıda da sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Bu amaçla amacıyla tercih edilmesi gereken besinler vardır. Ancak, sabah kahvaltı niyetine ne yenirse yensin, hiç kahvaltı etmemekten daima çok iyidir. Ancak kaloriden zengin, şeker ve yağ içeri yüksek kek ve benzeri hamurlu yiyeceklerin sürekli yenmesi uygun değildir. Fazla miktarda şeker içerdikleri için kısa bir süre içinde kan şekerini yükseltirler. Vücutta buna tepki olarak kan şekerini düşürmek amacıyla insülin salgılanır ve tekrar açlık hissedilir. Bu nedenle kahvaltıdan sonra hissedilen tokluk uzun süreli olmaz. Ayrıca bu yiyeceklerin vitamin ve mineral içerikleri de yeterli değildir.
Kahvaltıda yeterli ve dengeli beslenebilmek için, diğer öğünlerde olduğu gibi az miktarlarda da olsa her besin çeşidinden bir miktar yenmesi gerekir. Geleneksel olarak Türk mutfağında yer alan kahvaltı besinleri hiç kuşkusuz ki çok sağlıklıdır. Karbonhidrat kaynağı olarak ekmek, protein kaynağı olarak süt, peynir, yumurta tercih edilmelidir. Sıklıkla tüketilen reçel, kan şekerini kısa süre içinde yükselmesini sağlar. Daha sonra ekmeğin sindirimi ile kan şekeri kontrol altında tutulur. Zeytin, içerdiği yağ ile enerji alımını destekler, ancak az miktarda yenmesi nedeniyle obesite gelişmesini önler. Yine alışageldiğimiz kahvaltı besinleri arasında yer alan domates ve salatalık ise, vitamin-mineral ve liften zengindir.
Tamamını okumak için tıklayın...