Okunma Sayısı: 10133
CANLI YORUMLAR

OKULLAR 4+4+4'E HAZIR MI?

Sınıflar yeterli mi?

4+4+4 yasası uygulamaya geçiyor, zorunlu eğitim 12 yıla çıkıyor. Bu, okullaşma oranlarının artacağı ve öğrenci sayılarının yükseleceği anlamına geliyor. Peki okullar buna hazır mı? Yeni sistemin önündeki sorunların başında ikili öğretim ve kalabalık sınıflar geliyor.

Gelen tepkilere, ertelensin taleblerine rağmen 4+4+4 yasası devrede. Zorunlu eğitim artık 12 yıl bu yıldan itibaren. Bunun anlamı, zorunlu hale gelen lise eğitimiyle birlikte öğrenci sayısı artacak, okullaşma oranları yükselecek. 

2011-2012 istatistiklerine göre, okullaşma oranları; okul öncesinde yüzde 65, ilköğretimde yüzde 98, ortaöğretimde ise yüzde 67. Yani şimdiye kadar eğitimin hiç bir kademesinde okullaşma oranları yüzde 100'e ulaşmadı. Şimdi 12 yıllık zorunlu eğitimle birlikte bu oranların artması bekleniyor. Peki okul, derslik, öğretmen üçgeni buna hazır mı?

İstatistiklere göre, Türkiye'de 32 bin 108 ilköğretim okulu var. Bu okullarda, 515 bin 852 öğretmen, yaklaşık 11 milyon öğrenciye eğitim veriyor. Meslek liseleri de dahil ortaöğretimde ise sayı daha düşük. 9 bin 672 okulda, 235 bin 814 öğretmen, 4 milyon 756 bin öğrenciye ders anlatıyor. Genel liselerde derslik başına 42 öğrenci düşüyor. Bunun anlamı ortaöğretimde daha çok okula, artacak öğrenci sayısı nedeniyle daha çok öğretmene ihtiyaç olduğu. 

5 ve 9. sınıfların ders saatlerinin de artması ile birlikte zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması ikili eğitimi, yani okullarda, sabahçı-öğlenci uygulamasını artırması bekleniyor. Bu yüzden okula giriş çıkış saatlerinde yapılacak değişikliklerden veliler endişeli.

Bir başka endişe ise, 2012 istatistiklerine göre, kalabalık sınıfların artması. İstanbul'da derslik başına ilköğretimde 44, ortaöğretimde 38 öğrenci düşüyordu. Ankara'da ise bu sayı, ilköğretimlerde 34, ortaöğretimlerde 33'dü. Şanlıurfa ve Diyarbakır gibi Güneydoğu illerinde ise durum daha kötü. Sınıf mevcutları, ilköğretimlerde 45, ortaöğretimlerde 42'yi buluyor. Şimdi bu sayıların daha da artmasından endişe ediliyor. 

Kanun teklifine göre, yeni düzenleme gelecek yıldan itibaren uygulamada olacak. Böylece bu yıl 4. sınıf öğrencisi olan öğrenciler, gelecek yıldan itibaren ortaokul 1. sınıf öğrencisi olacaklar. 5, 6, 7 ve 8. sınıfta olan öğrenciler de gelecek yıldan itibaren ilkokul değil, ortaokul öğrencisi olarak kabul edilecek. Bu yıl 8. sınıfı bitiren öğrenciler ise gelecek yıl zorunlu liseye devam edecek. Ancak Bakanlar Kurulu, liselerin zorunlu eğitim kapsamına alınmasını isterse 1 yıl erteleyebilecek.



  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ZORUNLU KAYIT UYGULAMASI
SOSYALLEŞMENİN YENİ TANIMI
ARTIK VAZGEÇİLMEZİMİZ...
AŞKINIZIN KİTAP BOYUTU
HENÜZ HEDİYE ALMADIYSANIZ
EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM
ZORUNLULUĞU GELİYOR
BAYRAMDA DA İŞ BAŞINDALAR
ACİLLER HİZMET VERECEK
4+4+4'TE SON KARAR
ÖNÜMÜZDEKİ YIL MI?

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
FATMAGÜL'E ÜNLÜ DESTEĞİ
EVHAMLI, SABIRLI VE GÜÇLÜ
DEPRESYONDA ANNE SÜTÜ
BOYUT'TAN BİR HEDİYE DAHA
İLGİLİ VİDEOLAR
ELEKTRONİK KELEPÇE VE TEKNİK TAKİP
BEYOĞLU'MA DOKUNMA
GERZE'YE TERMİK SANTRAL PROTESTOSU
TAKİP-TACİZDE ŞİKAYET VE İHBAR
BAZILARI KASLI SEVER
KISA SAÇ MODELLERİ
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :