Genetik bilimi, sağlıklı tüp bebekler için sınırlarını zorluyor. Yeni geliştirilen bir yöntem ile, daha önceki genetik taramaların aksine sınırlı sayıda değil, tüm kromozomların genetik taramasını yapıyor, kusurlu embriyoların ayıklanmasına imkan tanıyor.
Tüp bebek uygulamalarının başarısını artırmak amacıyla İngiltere’de Cambridge’de geliştirilen tüm kromozom analizi ile 12 saat içinde insan hücresinde bulunan 46 kromozom da genetik olarak taranabiliyor.
Türkiye dahil 15 ülkede uygulanıyor
Dünyada, aralarında Türkiye’nin de olduğu sadece 15 ülkede uygulanan tarama yöntemi sayesinde genetik kusuru bulunan, düşük olma ve sakat doğma ihtimali olan bebekler ana rahmine yerleştirilmeden tespit edilebiliyor. Yöntemi uygulayan özel bir Tüp Bebek Merkezi Direktörü Dr. Elif Ergin, “24 sure tekniği ile 46 kromozomun birden saatler içinde taranması bilimin ulaştığı son nokta. Bugüne kadar yapılan genetik tarama testleri sadece belli sayıda kromozom tespit edebildiği için yetersiz kalıyordu. Oysa, tüm kromozom analiziyle 46 kromozomun hepsinin sayısal olarak normal olup olmadığını saptayabiliyoruz ve böylelikle en doğru embriyoyu seçme şansımız oluyor ” dedi.
Tek bir hücreden insandaki 46 kromozom taranıyor
24 Sure tekniğinin bir ‘tüp bebek iyileştirme çalışması’ olduğunu vurgulayan Dr. Ergin, yöntemin bebek sahibi olmak isteyip de olamayanlara, özellikle tekrarlayan düşük sorunu olanlara yepyeni bir umut kapısı açtığını söyledi. Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı ve düşüklerin en önemli sebebinin kromozom sayısındaki anormallikler olduğunu hatırlatan Dr. Ergin; “Kromozom sayı bozukluğu, gebelikle sonuçlanmayan tüp bebek nedenleri arasında yüzde 89 gibi yüksek bir oranla yer alıyor. Bu teknik sayesinde de ana rahmine kromozal açıdan normal olan embriyolar transfer edildiği için tüp bebekte gebelik oranı artarken düşük riskini de azalıyor” dedi.