Okunma Sayısı: 9496
CANLI YORUMLAR

AİLELERİN BÜYÜK TELAŞI

O şimdi okullu oldu

Okulların açılma tarihinin yaklaşmasıyla birlikte birçok aileyi bir heyecan sarmış durumda. Gözlerinde hiç büyümeyen minik yavrularının artık büyüdüğünü ve ilkokula başlayıp “okullu” olduğunu görecekleri o heyecanlı gün neredeyse kapıda. Ancak birçok aileyi de bu heyecanın yanı sıra, değişen yeni sistemle birlikte büyük bir kaygı sardı.

Bilindiği üzere yeni sisteme göre Eylül 2012 itibariyle 66 ayını doldurmuş çocuklar yasal olarak ilkokula başlamaya hazır kabul ediliyor. Ancak çocuklarının henüz okula başlamaya hazır olmadığını hisseden aileler büyük bir telaş içinde. Bu telaş yerli mi yoksa yersiz mi diye düşünüldüğünde okula “hazır” olma kavramını detaylı olarak anlama gerekliliği karşımıza çıkıyor.

Okula hazır olmak çok yönlü bir kavramdır!

Okula başlamaya hazır olmak denince, birçok insanın aklına çocuğun zihinsel becerilerinin yeterince gelişmiş olması gerekliliği geliyor. Hâlbuki okula hazır olmak, çok yönlü bir kavram olup, zihinsel gelişimin yanı sıra bedensel, sosyal, duygusal gelişimi ve özbakım becerilerini de içerisinde barındırır. Zira gelişim kendi başına fiziksel, zihinsel, sosyal, duygusal ve dil gelişimi olarak birçok alt başlığı içeren bir olgudur. Dolayısıyla bir çocuğun okula başlamaya hazır olup olmadığını değerlendirirken tüm bu gelişim alanlarında nerede durduğuna bakmak gerekir. Bu noktada her çocuk özelinde anne-babaların, anaokulu öğretmenlerinin ve psikologların gözlemlerine ek olarak, ilgili uzmanlar aracılığıyla söz konusu çocuğun gelişim özelliklerini ve okula uygunluğunu ölçen çeşitli objektif değerlendirmelere başvurmak gereklidir.

Okul öncesi eğitim avantaj sağlıyor!

Bilindiği üzere okul öncesi dönem (0-6 yaş), çocuğun gelişimsel anlamda en değerli, gelişiminin, kazanımlarının, öğrenmesinin en hızlı ve en kritik olduğu dönemdir. Bu dönemde sistemli, kurallı ve söz konusu kuralların tutarlı bir şekilde uygulandığı, aile dışında bir ortama atılan ilk adımı temsil eden anaokulu eğitimi kritik bir önem taşımaktadır. Bu eğitim süresince çocukların sayısal ve sözel becerilerinin gelişmesinin yanı sıra giyinme, soyunma, yemek ve temizlik gibi öz bakım becerileri de gelişim gösterir. İlkokul öncesinde en az 1 yıl okul öncesi eğitim almış çocuklar bu nedenle her anlamda ilkokula başlamaya okul öncesi eğitim almamış çocuklara oranla daha hazır olacaktır. 

Duygusal gelişim okula hazır olma konusunda önem taşıyor

Tüm bunlar kadar çocuğun duygusal gelişim düzeyi de, okula başlarken göz önünde bulundurulması gereken gelişim alanlarından biridir. Duygusal hazır oluşla düşünmemiz gereken daha çok bir şeyler, ters gittiğinde baş edebilme, ihtiyaç duyduğunda yetişkinlerden yardım isteyebilme, eşyalarının sorumluluğunu üstlenebilme, düzgün ve anlamlı konuşabilme gibi becerilerdir. Özellikle gittiği anaokulunun öğretmeni ya da psikoloğu tarafından bu gelişimsel düzlemlerde olumlu olarak değerlendirilen ve harfleri, sayıları öğrenmiş olma gibi zihinsel açıdan ileri gelişim özelliklerine sahip çocukların kendinden ayca büyük olan sınıf arkadaşları ile birlikte oldukları bir sisteme adapte olabilme ihtimalleri elbette ki daha yüksek olacaktır.

Gelişimin hızının ve yönünün her çocukta farklılık gösterebildiği, her çocuğun kendine göre birçok farklılıkları olduğu bilindiğinden, elbette ki hem ebeveynler, hem eğitimciler hem de gelişim uzmanları açısından her çocuğu kendi içerisinde özel olarak değerlendirmek çok önemlidir. İlkokula başlama deneyimi örgün eğitimle formal anlamda ilk karşılaşma olarak kabul edilebileceğinden çocuğun okulla ve eğitimle ilgili duygularını belirlemede büyük pay sahibidir. O nedenledir ki birçoğumuz için ilkokul öğretmenimizin yeri her zaman ayrıdır. İşte bu nedenle, her ne kadar hazırlıksız yakalansalar da değişen bu sistem içerisinde çocukların güvenle bu adımı atmalarında ailelere de büyük iş düşmekte, gelişimsel anlamda ilgili uzmanlardan olumlu geribildirimler almalarına rağmen kaygısını kontrol etmekte zorlanan ebeveynlerin çocuklarının da endişeli ve olumsuz duygularla eğitim hayatına başlama olasılıklarının yüksek olduğunu akıllarından çıkarmamalılar.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
KALBİ SPORA HAZIR MI?
BAŞLAMA YAŞI ÖNEMLİ
ÇOCUKLARDA UYKU PROBLEMİ
SIK SIK UYANIYOR MU?
Uzman Dr. Neslim Doksat
ÇOCUKLARDA ÇALMA HASTALIĞI
MODA TUTKUNU MİNİKLERE...
LANVİN'DEN ÖZEL KOLEKSİYON
OYUN OBEZİTEYİ ENGELLER Mİ?
İŞTE AİLEYE DÜŞEN GÖREVLER
SÜNNET 2-6 YAŞTA OLURSA...
ALGI, "CİNSEL TRAVMA" OLUR!
SEVİMLİ DEYİP GEÇİŞTİRMEYİN

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ÇOCUĞA AÇIKLAMA YAPMAK
ÇOCUĞUNUZA DESTEK ÖDÜLLERİ
KÖTÜ YA DA YETERSİZ UYKU
ARKADAŞLAR ÖNEM KAZANIYOR
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 4
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
KISA SAÇ MODELLERİ
HAMİLELERİN YENİ MODASI
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :