Günümüz dünyasında çalışan pek çok kadın, anne olmaya karar verdiği ilk anda kariyeri ve çocuğu arasında kararsız kalır. Anne olduğunda yeniden iş hayatına geri dönememe ya da hem çalışıp hem de çocuğunun ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağı gibi düşünceler aklını kurcalar. Yasalar çalışan bir kadının, anne olacağını öğrendiği andan itibaren biraz olsun bu durumu kolaylaştırmaya yönelik olarak düzenlenmiştir.
Kadın işçilerin doğum ve süt izinlerine ilişkin olarak iş kanununda ve ilgili yönetmeliklerde çeşitli düzenlemeler getirilmiştir. Kadın işçilerin, doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta daha eklendiğini söyleyen Galatasaray Üniversitesi Dr. Sedef Koç, işçi isterse ve sağlık durumu uygunsa doktor onayı ile doğumdan önceki 3 haftaya kadar işçinin çalışabileceğini ve çalıştığı bu sürelerin, doğumdan sonraki izin sürelerine ekleneceğini vurguluyor.
"Babalık izni"ni kimler kullanabiliyor?
Ücretli izinler dışında, kadının işçinin isteği halinde 16 haftalık sürenin tamamlanmasından sonra 6 aya kadar ücretsiz izin verilir, memurlar içinse bu süre 24 aydır.
Dr. Sedef Koç, kadın işçilerin 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için olan süt izinlerini şöyle açıklıyor:
Kadın işçilere 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde 1,5 saat izin verilir. Bu sürelerin hangi saatler içinde ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendi belirler. Bu konuda da memurlar ile işçiler arasında bir fark vardır. Memur annelere, ilk 6 içinde günde 3 saat süt izni, ikinci 6 ay için de günde 1,5 saat süt izni verilirken, normal iş kanunu kapsamında işçi olarak çalışan annelere günde 1,5 saat süt izni verilir.
"Babalık izni" olarak adlandırılan izin durumu ise sadece memur babalar için geçerlidir.
Kadın işçiler, gebe olduklarının tespitinden doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamayacaktır. Emziren anne işçilerin, doğumu izleyen 6 ay boyunca gece çalıştırılması yasaktır, ve gebe, yeni doğum yapmış ve emziren anne işçiler günde 7,5 saatten fazla çalıştırılamayacaktır.