Türkçe kelime karşılığı olmayan bu hastalığı ifade edebilecek diğer isimlendirmeler, “mide boşalmasında gecikme” veya alışılageldiği üzere “mide tembelliği”dir. Bu hastalıkta mide içeriğinin boşalması, normalden daha uzun sürüyor.
Prof. Dr. Benal Büyükgebiz, mide boşalmasında gecikme bir diğer adıyla da mide tembelliğini anlatıyor:
Normal olarak mide, besinleri gerekli işlemlerden geçirdikten sonra, ince bağırsaklara iletmekle görevlidir. Bu amaçla belirli özelliklerle kasılır ve içerdiği besinleri öğüterek ince bağırsaklara iletmek üzere hazırlar. “Vagus” siniri, bu işlevden sorumlu olan sinirdir. Bu sinirle ilgili bir sorun söz konusu olduğunda, mide yeterli kasılamaz ve besinleri ince bağırsaklara taşıyamaz. Besinler çok yavaş olarak sindirilir ve daha sonraki ince bağırsağa gecikmeli olarak iletilir.
Erişkinlerde de görülen bu durum, çocuklardan biraz farklı olmak üzere, daha çok altta önemli bir neden olduğunda daha sık görülür. En önemlisi de diyabettir. Çocuklarda ise genellikle altta yatan bir hastalık tanımlanamaz.
Çocuklarda mide tembelliği neden olur?
Mide tembelliğinin nedenleri, erişkinlerde nispeten tanımlanabilse de çocuklarda bu konuda bilgiler sınırlıdır. Çocuklarda en önemli neden, viral enfeksiyonlardır. Söz konusu bu viral enfeksiyonların bir kısmı da ailenin fark etmediği, çok da belirgin olmayan belirtilerle seyreden viral enfeksiyonlardır. Bir akut enfeksiyon sonrasında gelişen oto-immün, bir cevap olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle de tanımlanmaları zordur.
Mide tembelliği ergenlerde ve erişkinlerde, anoreksiya nervoza ve bulimya nervozada sıklıkla görülür. Bazı ilaçlar da mide-bağırsak sisteminin hareketliliğini olumsuz etkileyerek azaltabilirler. Son zamanlarda adı sıklıkla geçen reflü hastalığında da mide boşalması gecikmiştir. Erişkinlerde en önemli nedeni ise, şeker hastalığıdır. Ancak bu durum çocuklarda en nadir görülen nedendir. Pek çok durumda da neden bulunamaz. Yapılan araştırmalar da sonuçsuz kalır. Buna “idiopatik gastroparez (nedeni bilinmeyen mide tembelliği)” adı verilir. Nedeni bilinmeyen mide tembelliği, genellikle vakaların üçte birinden fazlasını oluşturur. Mide tembelliği kronik yani uzun süreli olabileceği gibi geçici de olabilir. Çocuklarda sıklıkla anormal yemek yeme davranışları ve modelleri ile birlikte görülür.
Tamamını okumak için tıklayın...