Kilo alıp vermemizde belki de en büyük etken metabolizmamızdır. Vücudun temel fonksiyonlarını devam ettirebilmek için bir günde ihtiyacı olan minimum enerji miktarı olarak tanımlanan metabolizma kilo alıp verme, yaşamsal faaliyetlerden tutun da ruhsal modumuza kadar herşeyi etkileyebiliyor. Dinlenme anında vücudun kalori harcama hızına bakılarak ölçülür ve kişiden kişiye değişiklik gösteriyor.
Metabolizma, mevsimsel değişikliklere bağlı olarak değişebiliyor ancak asıl fark vücut kompozisyonu ile ilişkilidir. Önümüz kış, bu dönemde metabolizmanın nasıl çalıştığı ve bizi nasıl etkilediğini Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli anlatıyor:
Kış aylarında metabolizmanın temel görevi vücudu ısıtma olduğu için çalışma hızını düşürerek enerjiyi daha etkin korumaya çalışır. Öte yandan insanlar soğuk havalarda daha az hareket halindedirler ve vücudun çalışma hızı azalır. Ancak vücuttaki kas ve yağ dokularının birbirlerine oranı en temel etkendir. Kaslar, vücutta yağlardan daha fazla kalori kullanırlar. Kaslı vücuda sahip olan kimselerin, daha az vücut yağına sahip olmalarından dolayı, daha hızlı metabolizmaları vardır. Örneğin aynı boy ve kiloda olan iki kişiyi ele alalım. Bunlardan düzenli olarak aerobik çalışma, vücut geliştirme, fitness ve benzeri aletli programları uygulayan kişinin vücut yağ oranı daha düşüktür. Diğeri ise hiçbir sportif aktivite yapmadığı için, vücut yağ oranı diğer kişiye oranla daha yüksektir ve dolayısıyla metabolizma hızı da yavaştır. Başka bir deyişle, birinci kişinin vücut fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için, ikinci kişiden daha fazla kalori harcaması gerekmektedir.
YAVAŞLAYAN METABOLİZMA BİZİ NASIL ETKİLER?
Yavaş bir metabolizmaya sahip olduğunuzda başta kilo alma, üşüme, kuru bir cilt, yavaş nabız, düşük tansiyon ve peklik sorunları yaşanabilir. Metabolizma hızının kilo alıp vermede önemli etkisi vardır. Bazal metabolizma hızınız ne kadar düşükse, kilolu olma ihtimaliniz de o kadar yüksektir. Eğer hızlıysa şanslısınızdır, vücudunuz enerji sağlamak için daha hızlı kalori yakıyor demektir. Eğer yavaşsa çok fazla kalori almamalısınız, ihtiyacınızdan fazlası yağ olarak depolanacaktır. Kiloluysanız ilk işiniz metabolizmanızı hızlandırmak olmalı. Bunu yapmak için de kas dokusunu arttırmanız gereklidir. Kas dokunuz ne kadar fazlaysa metabolizmanız da o kadar hızlanır, ince kalma şansınız artar. 40 yaşından sonra kas dokusu azalmaya başlamaktadır.;
Tamamını okumak için tıklayın...