Okunma Sayısı: 11738
CANLI YORUMLAR

KAZA GELİYORUM DEMEZ

Tehlikeye karşı onu koruyun

Okul, özellikle yeni başlayan çocukların evleri dışında ilk defa toplum hayatına girdikleri, başkaları ile sosyal alışveriş yaptıkları, yeni arkadaşlar edindikleri ve daha fazla fiziksel faaliyette bulundukları yerdir. Alıştığı ortamdan farklı bir yerde bulunan çocuk, dikkatinin de dağılmasıyla birçok tehlikeyle karşı karşıya kalabilir. Ufak dikkatsizlikler sonucunda, okulda birçok kaza meydana gelebileceğini belirten Dr. Barış Mutluer, okul kazaları ve ilkyardım müdahaleleri hakkında bilgilendiriyor.

Kaza sonrasında uygulanan ilkyardım, yaralıya profesyonel tıbbi yardım gelene dek yapılan uygulamadır. İlkyardımın amaçları; hayat kurtarmak, durumun daha kötüleşmesini önlemek ve iyileşmeyi hızlandırmaktır. Bu nedenle çocuk herhangi bir kaza geçirdiğinde, çevresindeki kişilerin bilinçli olması oldukça önemlidir.

Okullarda en sık karşılaşılan kazalar, düşme ile meydana gelir. Düşme sonrası çocuğun vücudunda ağrılı herhangi bir nokta, şişlik veya morluk olup olmadığı araştırılmalıdır. Düşme nedeni ile etkilenen bölgede oluşan şişlik veya morluk için alınması gereken ilk önlem, o bölgeye buz koymak olmalıdır. Çocuk ağlayıp itiraz etse de, acilen hasar gören vücut bölgesine buz uygulanmalıdır. Buz uygulaması, o bölgedeki kan damarlarını büzecek, bu da doku hasarını ve cilt içine kanamayı azaltacaktır.

Eğer vücudun bir noktasında çok belirgin bir ağrı varsa; kırık, çıkık ya da burkulma ihtimali düşünülmelidir. Kırık ve çıkık belirtileri, kendini kırığın olduğu yerde şiddetli ağrı, şişlik, çürük, zarar gören bölgede hareket kısıtlanması, şekil bozukluğu, cildi dışa doğru iten bir çıkıntı ya da dönme şeklinde gösterir. Bu durumda yapılması gerekenler kırık ya da çıkığın olduğu yerin pozisyonunu değiştirmemek, açık yara varsa üzerini kapatmak, sağlık kurumuna gitmeden önce kırığın olduğu bölgeyi bir atel, tahta ya da mukavva ile sabitlemek ve sürekli temiz beze sarılmış buz uygulamaktır. Eğer sadece çıkık mevcutsa, çıkığın olduğu yeri askıya alıp, en yakın sağlık kurumuna gitmek en iyi ilkyardım yöntemidir.

Çocuklarda oldukça sık görülen ve ilkyardım gerektiren diğer bir durum ise aniden başlayan burun kanamalarıdır. Bu durum karşısında; çocuğun burnunun ucu başparmak ve diğer iki parmak arasına alarak sıkıştırılmalı, burnu kanayan çocuğun başı yüksekte olacak şekilde yaklaşık beş dakika oturarak beklemesi sağlanmalıdır. Aynı zamanda burun ve yanağına buz tatbik edilmeli, duran kanamanın yeniden başlamaması için de çocuğun sümkürmemesine dikkat edilmelidir.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
EĞİTİME GEÇ BAŞLIYORUZ
YABANCI DİL ŞART...
ÇOCUĞUM YEMEK YEMİYOR
İŞTAHSIZ ÇOCUKLAR
ÖDEV YAPMAMAKTA DİRENİYORSA
SİZE DÜŞEN GÖREVLER NELER
DEMİR DAMLASI TOPLATILIYOR
ÜCRETSİZ DAĞITILMIŞTI
ÇOCUKLARDA KEKEMELİK
NE YAPMALIYIZ?
ANAOKULU KORKUSU VARSA
NESLİM DOKSAT ANLATTI
ÇOCUKLARIN HALİ NE OLACAK
VELİLERİN KAFASI KARIŞIK
HALA ALTINI ISLATIYORSA
5 YAŞTAN SONRA NORMAL DEĞİL
PANDEMİ DÖNEMİNDE
ÇOCUKLAR İÇİN MASAL TERAPİ
BU YAŞTA NE ÖFKESİ DEMEYİN
MOLA YÖNTEMİYLE SAKİNLEŞSİN

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ÇOCUKLA İLETİŞİMDE HATALAR
KARNE STRESİNE GİRMESİN
DOĞRU HAZIRLANIRSANIZ
ÇOCUKLAR VE ZORBALIK
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 4
GÜZELLİK ÖLÇÜLERDE DEĞİL
ÜNLÜLERİN MAKYAJSIZ HALLERİ
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :