Aile bu durumu önemseyip üstüne mi gitmeli, yoksa her çocukta görülebilen önemsiz bir konu mu?
Öncelikle çocuk yemiyorsa, “Bunun bir nedeni olmalı” diye düşünülmeli. Daha önceden yeme sorunu olmayan bir çocukta, eğer yemeğe karşı isteksizlik başlamışsa altta yatan bir hastalık olabilir. Bu bazen demir eksikliği yada buna neden olabilecek bir başka hastalık olabileceği gibi idrar yolu enfeksiyonu gibi sık görülen bir enfeksiyon da olabilir. Çocukta reflü var ve buna bağlı yemek yedikten sonra kusuyorsa, doğal olarak aradaki ilişkiyi kurduğu andan itibaren kusmamak için yemek istemeyecektir. Bu nedenle, önce doktor bunları değerlendirmeli.
Prof. Dr. Benal Büyükgebiz, eğer çocuktaki isteksizlik süregelen bir sorun ise, ne yediriyoruz, ne zaman ve hangi sıklıkla yediriyoruz, günlük öğün sıklığı ve porsiyon miktarlarını gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyor. Çoğu zaman anne ve babaların çok sık besleme ve porsiyonları da fazla tutma eğilimi gösterdiğini söyleyen Büyükgebiz şöyle devam ediyor; "Eğer bunlarda da sorun yoksa o zaman “bu çocuk acıkmıyor mu” diye düşünmek gerekli. Mide tembelliği olabilir… Bu durumda gerekli tetkiklerden sonra, öğün saatlerini tekrar ayarlamak ve gerekli ilaç tedavisine başlamak gerekir. Bazen de çocuğun beslenme becerileri yaşından geri kalabilir. Genellikle uzun süreli blender kullanılanlarda ya da boğulur korkusuyla katı beslenmeye geçilemediğinde sık görülür. Eğer çocuk yaşına uygun besinleri tüketecek beslenme becerileri kazanmamışsa, iştahsızlık olarak yaşananlar kaçınılmazdır. Eğer sorun bu da değilse o zaman da kendimize bakmamız gerekir. Yemek yeme konusunda benimsediğimiz ısrarcı tutum ve davranışlar sonucunda çocukta tepki gelişmiş olabilir. Bu tepkinin unutturulabilmesi için ise bir süreç yaşanması gerekir. Sihirli değnek yok ne yazık ki… Biz doğru davranmayı öğrenmeli ve uygulamalıyız. Nasıl davranmalıyız sorusu ise, anne-baba-öğün düzenleri, beslenme alışkanlıkları, çocuk ile etkileşimleri olmak üzere pek çok değişenin şekillendireceği bir konudur. Detaylar değişebilir ancak değişmeyecek şey baskı ve zorlama yapılmamasıdır."
Kaç yaşlarında bu durumlar ortaya çıkar?
İştahsızlığın her yaş grubunda görüldüğünü söyleyen Büyükgebiz, bazı bebeklerin ikinci aydan itibaren anne memesini istememeye, itmeye başlayabileceğini söylüyor. Bunun iştahsızlık olarak algılanacağını dile getiren Büyükgebiz, sorunun gelişimsel ya da hastalıklarla ilişkili olabileceği gibi tepkisel de olabileceğini ifade ediyor.
Netleştirilmesi gereken bir diğer konunun da “İştahsızlık mı yoksa yemek yemeği reddetme mi” sorusunun cevabı olduğunu söyleyen Büyükgebiz, pek çok çocukta iştahsızlık sanılan, aslında yemek yemeği reddetme olduğunu söylüyor.
Tamamını okumak için tıklayın...