Bazen ders çalışırken bazen televizyonun başında bazen de yemeğin başında çocuğunuz uyukluyorsa tetikte olmanızda fayda var. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Alper Kaya, beyin tümörlerine karşı uyarıyor.
Tümör tedavisinde önemli aşamalar kaydedildiğini söyleyen Kaya, "Önemli olan belirtilere karşı uyanık olmaktır. Geçmeyen baş ağrısı ve kusma varsa dikkatli olun. Özellikle çocuk uyukluyorsa nöroloğa danışın!" diyor.
Sabah'tan Esra Tüzün'ün haberine göre, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Alper Kaya; her beyin tümörü kötü huylu değil. Kötü huylu tümörlerin ameliyatlarında, tümörün temizlense dahi yenileceyeceğini söyleyen Kaya, önemli olan bu durumdaki hastaların yaşam süresini uzatmak olduğunu söylüyor.
Kansorejen maddelere maruz kalan çocuklar risk altında
Tümörlerin neredeyse tamamına yakınında cerrahi müdahale gerektiğini söyleyen Kaya, şöyle devam ediyor: "Tümör nasılsa iyi huylu, hiçbir şey yapmaya gerek yok, varsın olsun" diyemeyiz. İyi huylu tümör; cerrahi operasyonla tam olarak çıkarıldığı zaman, bir daha oluşmayan tümör demektir. Asıl beyin cerrahlarının maharetini göstereceği tümörler de bu iyi huylu tümörlerdir. Çünkü tüm cerrahi maharet; beynin hassas yapılarına zarar vermeden, tümörün tamamını temizleyebilmektir. Bunu sağladığımız zaman; hasta tamamen hastalıktan kurtulur, hayatını geri kazanmış olur. Tümör bir daha oluşmaz ve kişi hastalığı unutur."
Genetik faktörlerin de tümör oluşumunda etkili olduğunu söyleyen Kaya, gebelikte ışına maruz kalmanın çocuğun hücrelerinde sorun yaratabileceğini söylüyor.
Erken çocukluk döneminde kanserojen maddelere maruz kalmanın da tümöre neden olabileceğini söyleyen Kaya, "Bunun gibi etkenleri de genetik faktörler çerçevesinde ele almak gerekir. Ailede varsa; çocuğun takip altında olması gerekir ama bu mutlaka kanser olacağı anlamına gelmez" diyor.
Kaya, tümör belirtilerini ise şöyle sıralıyor:
- Beyninde tümör olanların yaklaşık yarısında baş ağrıları olur ama diğer yarısında baş ağrısı şikayeti görülmez.
- Baş ağrısının belli bir karakteri vardır; çok şiddetlidir, ağrı kesiciye rağmen geçmez. Kusmanın da eşlik ettiği baş ağrıları çok daha dikkate alınmalıdır.
- Bir diğer belirti sara nöbetleridir. Hasta aniden düşüp bayılabilir, kasılabilir, ağzından köpük gelebilir.
- Ani görme ve işitme kaybı, konuşmada tuhaflık, vücudun belli bir bölgesinde felce benzer kuvvetsizlik olursa, ciddiye alınmalıdır.
- Çocuklarda, hatta yenidoğan bebekte bile beyin tümörü görülebiliyor. Bir çocuk çok uyuyor, uyanık kalmakta güçlük çekiyor, oturduğu yerde uyuyakalıyor, fışkırır tarzda kusuyor ve başı ağrıyorsa dikkate alınmalı.