Eğer hamilelelik döneminize boyunuza göre fazla kilo taşıyarak başladıysanız, üzülmeyin... Yalnız değilsiniz. Çevremizde de büyük bir çoğunluk bu sorunu yaşıyor.
Aşırı kilolu ya da zayıf olup olmadığınızı, vücut kitle endeksinizi hesaplayarak öğrenebilirsiniz. Vücut kitle endeksi, vücut ağırlığınızın boy uzunluğunuzun karesine bölünmesi ile elde edilir. Sonuç olarak elde edilen değer yani beden kitle endeksi, aşağıdaki aralıklarda değerlendirilir.
0-18.4: Zayıf
Boyunuza göre uygun ağırlıkta olmadığınızı, zayıf olduğunuzu gösterir. Zayıflık, bazı hastalıklar için risk oluşturan ve istenmeyen bir durumdur.
18.5-24.9: Normal
Boyunuza göre uygun ağırlıkta olduğunuzu gösterir. Bu ağırlığınızı korumaya özen gösteriniz.
25.0-29.9: Fazla Kilolu
Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu gösterir. Hastalıklara yol açabilir.
30.0-34.9: Şişman - I. Sınıf
Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğu - aşırı kilolu olduğunuzun bir göstergesidir. Sağlık kuruluşuna başvurunuz.
35.0-44.9: Şişman - II. Sınıf
Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğu, aşırı kilolu olduğunuzun göstergesidir. Sağlık kuruluşuna başvurunuz.
45.0 ve üstü: Aşırı Şişman - III. Sınıf
Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğu, aşırı kilolu olduğunuzun göstergesidir. Sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Gebelik esnasında ne kadar kilo almalıyım?
Uzmanlar sağlıklı bir beden kitle endeksine sahip kadınların, 12.5 - 17.5 arası kilo almasını tavsiye ediyor. Eğer aşırı kiloluysanız, gebelik sonuna kadar 7.5 - 12.5 kilo almanız tavsiye ediliyor. Ayda 2 - 3 kilo, özellikle de 2. 3 aylık periyot da... Obez olan kadınların hamilileik döneminde en fazla 5.5 ila 10 kilo arası kilo eklemesi tavsiye ediliyor.
2010 yılında yapılan bir araştırma, tavsiye edilenden daha fazla kilo alan hamile bir kadının, tavsiye edilen kadar kilo alan bir kadına göre diyabet hastalığı yaşama riskini %50 oranında arttırdığını kanıtlamıştır.
Gebelik esnasında kilo vermek normal midir?
Hamilelik, kesinlikle diyet yapmak için doğru zaman değildir. Besininizi kısıtlamanız, hem size hem de bebeğinize kesinlikle zarar verecektir. Ancak birçok fazla kilolu kadın hamilelik döneminde, kilo kaybetmektedir (üstelik diyet yapmadan.)
İlk 3 aylık dönemde, sabah bulantılarından dolayı, kilo vermek doğaldır. Bu süreç iştahınızın kaçmasına sebep verebilir. Ama yine de bu dönemde bebeğiniz, yediklerinizden gereken kalorileri alacaktır.
Aşırı kilolu kadınların, vücutlarında ekstra kalori konserve olarak durmaktadır. Yani bebeğiniz büyürken, biraz kilo vermek ya da kilonuzu muhafaza etmek zararlı olmayacaktır. Ancak bu durumda bile kilo vermeniz zarar getirecektir, bilerek ve isteyerek kalorileri kesmeniz yanlıştır.
Kilo alarak nasıl formda kalabilirim?
Antrenman yapmak ve sağlıklı gıda tüketmek, size ideal kilo hedefinizde yardımcı olacaktır. Bu iki madde, hem sizi çeşitli hastalıklardan koruyacaktır hem de ruhsal olarak da iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Eğer hamilelik döneminde neler yiyeceğinize dair özel bir planlama istiyorsanız, bir diyetisyenle görüşebilirsiniz.