Size şok edici gelebilir ancak agresiflik, 5 yaşında bir çocuğun gelişiminde normal bir süreçtir. Hemen hemen her çocuk, diğer çocuklardan oyuncak alır, tekme atar ve zaman zaman bağırır. Bazen sebep basit bir korku nedenidir, bazen daha da basit bir neden; belki yorgunluk, açlık, tüm bu agresifliğin nedeni olabilir. Bunu anlamak lazım, o şu an tam olarak neler olduğunu anlayamıyor ve tepki olarak bağırmak - vurmak ya da bir şeyler fırlatmak gibi davranışlar sergileyebiliyor.
İyi haber, çocuğunuz bir süre sonra agresfiliğinden büyük ölçüde kurtulacak. Bir şeylerin yanlış olduğunu anlayacak. 5 yaşında konuşma yeteneği oldukça gelişecek ve çözüm için yumrukları yerine sözleri kullanabileceğini anlayacak. Tüm bu süreç içerinde onun yanında olmalı ve halen devam eden hafif agresyonundan kurtulması için ona yol göstermelisiniz. Bu çocuğunuzun geleceği için de önemli.
Agrefilik hakkında ne yapabilirsiniz?
Anında tepki verin: Çocuğunuzun agresifleştiğini gördüğünüz anda, hemen tepki verin. Böylece bir şeylerin yanlış olduğunu anlayacak. Onu bir süreliğine molaya çıkarın. Mesela anaokulundaysa, 5 dakika dışarı alın ve davranışlarını düşünmesini istediğinizi söyleyin. Zaman zaman agresiflik yapmaya devam ederse, 15 dakika daha az televizyon izni gibi küçük cezalar verebilirsiniz.
Plana sadık kalın: Mümkün olduğu kadar, agresif davranışlarına aynı tepkiyi, aynı ufak cezayı verin. Bir yerden sonra, bu davranışı yapmaması gerektiğini anlayacaktır.
Konuşun: Çocuğunuzu sakinleştirin ve daha sonra sakince ne olduğunu tartışın. Bunu yapmak için en iyi zaman, çocuğunuzun sakinleştiği ancak her şeyi unutmadığı dakikalardır. Ona, zaman zaman sinirlenmesinin normal olduğunu ancak, bir şeyleri tekmelemek yerine bu durumu kızdığı kişiye sözleriyle, neden kızdığını anlatarak açıklaması gerektiğini yumuşak bir şekilde anlatın.
Sorumluluğunu arttırın: Eğer çocuğunuzun agresifliği bir şeylere zarar verdiyse, hatasını düzeltmesi gerektiğini anlatın. Mesela, kırdığı bir oyuncağı uhu ile yapıştırabilir. Bu durumu bir ceza olarak algılatmayın. Tam aksi, yaptığı bir şeyin doğal sonucu olarak belirtin. Ayrıca çocuğunuzun "özür dilerim" demesi gerektiğini anlamasını sağlayan. Gerekirse deyinceye kadar oradan ayrılmayın. Önceleri içinden gelmeden söyleyebilir ancak sonradan bunu içinden gelerek yapacaktır.
İyi davranışlarını ödüllendirin: İyi davranışlarda bulunduğunda, arkadaşlarıyla bir şeyler paylaştığında, bencil değil paylaşımcı olduğunda onu övün. Onunla ne kadar gurur duyduğunuzu söyleyin. Zaman zaman küçük hediyeler alın.
Televizyon zamanı: Bazı programlar (bunlara çizgi filmler de dahil) fazla şiddet içerikli oluyor. Bu programlar çocuğunuzu etkileyebilir. Çocuğunuzu böyle bir program izlerken görürseniz, "O çocuğun arkadaşına nasıl vurduğunu gördün mü? Hoş bir davranış değildi değil mi?" gibi şeyler söyleyin. Yanlışları algılamasına yardımcı olun.
Yardım aramaktan çekinmeyin: Bazı çocuklar, diğerlerinden daha fazla belaya bulaşabilirler. Eğer çocuğunuz düzenli olarak bu haller içersindeyse (okulda sorunlar yaşıyorsa, fiziksel temaslar içinde yer alıyorsa vs,) bir uzmana danışabilirsiniz. Problem duygusal ya da ailevi köklere dayanıyor olabilir ve bunu anlayamayabilirsiniz. Burada uzman yardımı size ve elbette çocuğunuzun geleceğine büyük katkı sağlayacaktır.