Bebekler doğduğu andan itibaren gelişme içindedir. bu gelişme onların yeni biyolojik fonksiyonlar kazanması demektir. bunlardan bir tanesi de ilk mürüvet yani diş çıkarmaları. genellikle 6. ayda ilk diş çıkar ve 12 aylık olana kadar da her ay bir diş çıkarması beklenir.
Prof. Dr. Benal Büyükgebiz, çocuklarda diş sağlığı ile ilgili, annelerin diş temizliğinin nasıl yapılacağı konusunda endişelendiğini söylüyor.
Çocuklarda diş sağlığı ve ağız bakımını anlatan Büyükgebiz, şunları söyledi: Katı beslenmeye geçene kadar bu dişler için yapılacak pek bir şey yoktur. Biliyoruz ki ilk 1 yıl içinde ağırlıklı olarak sıvı ve yarı sıvı, 9. aydan sonra aile sofralarındakileri de tüketeceğini düşünecek olursak, bebeklerin ağızlarının temizliğe ihtiyacı olabilir. Bu nedenle ince bir tülbentle silmeniz yeterli olacaktır. Bir de öğünlerden sonra, bir iki kaşık su içirilmesi, ağız temizliği açısından kıymetli bir uygulamadır.
Ağzının içinde pamukçuk dediğimiz beyaz tabakaların olması halinde, ağız temizliğinin sağlıklı olmadığını anlayabiliriz. Bu gibi durumlarda bebek biberonla ya da anne sütü alıyorsa, beslenme sonrası ağız temizliğini sağllamak ve ağızda kalan süt artıklarını hafifletmek adına birkaç damla kaynamış su içirmek sağlıklı bir uygulama olacaktır.
Peki çocuğunuzun dişini ne zaman fırçalamaya başlamalısınız, diş macunu yutmamayı nasıl öğretmelisiniz? Tüm bu soruların yanıtını almak için tıklayın...