Her zaman sağlıklı beslenmenin önemini vurgularken özellikle kanser tedavisi görenlerin beslenmelerine daha özen göstermeleri gerekiyor. İstatistikler bazı gıdaların bazı kanser tiplerinin riskini arttırabildiğini ya da azaltabildiğini gösteriyor.
Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, diyetin ve beslenmenin kanserin gelişiminde oynadığı rolü değerlendirmek ve açıklığa kavuşturmak için birçok araştırma yapıldığını söylüyor. Hiçbir dolaysız neden-sonuç ilişkisi kanıtlanmadıysa da, istatistikler bazı gıdaların bazı kanser tiplerinin riskini arttırabildiğini ya da azaltabildiğini gösteriyor.
İyi beslenme kanser tedavisi gören insanlar için önemli olsa da bu dönemde uygun beslenmek güç. Kemoterapi ve radyasyon tedavilerinde yeme alışkanlıkları bozuluyor. Mide bulantısı, iştahsızlık, ağız tadının olmaması, yorgunluk gibi olumsuzluklar yaşanabiliyor. Bazı kanser hastaları, tedavi altında değilken bile iştahlarını kaybeder.
Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynı. Her gün dört temel gıda grubuna (meyve ve sebze, et ve diğer proteinler, tahıl ve süt ürünleri) ihtiyaç vardır. İdeal olarak, her gün dört ya da daha fazla porsiyon sebze ve meyva, tahıl (ekmek, hububat, makarna ve pirinç), iki-üç porsiyon protein (kümes hayvanı, balık, et ve tahılla karıştırılmış olarak fasulye, bezelye ya da kabuklu yemiş gibi bitkisel protein) ve süt ürünleri yenmeli.
Son raporlar, diyetteki yağ tüketiminin göğüs kanseri sıklığıyla ilişkisiz olabileceğini düşündürüyor. Yağ tüketimi için hiçbir kural belirlenmemiş, ama genel olarak yağ tüketimi düştükçe kanser riskinin düştüğü görülmektedir. İhtiyatlı bir yağ tüketimi kuralı, toplam kalori tüketiminizin yüzde 30'udur.
Kanserde egzersiz
Son 10 yılda egzersizin kanser üzerine etkisi konusunda birçok çalışma yapıldı. Bazı kanser türlerinde, özellikle göğüs kanserinde, obezite kanser gelişimiyle istatistiksel olarak ilişkilidir. Düzenli egzersiz yapan kişiler obezlere göre daha düşük yağ oranına sahiptirler ve olası kanser riskini azaltır.
Egzersiz metabolizmayı hızlandırır. Bu metabolizma artışı sindirim ve boşaltım süreçlerinin artışına yol açar. Bu olayın, kanser yapan ve yenilen sağlıksız besinlerin metabolitlerini uzaklaştırdığı düşünülüyor. Kesin sonuç kolon ve diğer gastrointestinal kanser türlerinin azaldığını gösteriyor.
Yazının tamamını okumak için tıklayın...