Çocukları sağlıklı ve mutlu bir beslenme biçimine alıştırmak, bir günde başaracağınız ve ondan sonra da unutup gidebileceğiniz bir durum değildir. Bu gerçekten uzun bir süreçtir. Çocuğunuz büyüdükçe, besinlerle olan ilişkisi de değişecek ve farklı meseleler ortaya çıkacaktır. Örneğin, küçükken yemek yemeyen çocuğunuz, 10-12 yaşlarına geldiğinde bir türlü doymak bilmeyen bir çocuk olabilir.
Aşağıda yazan "Yapın" ve "Yapmayın" başlıklarını bilmeniz, çocuğunuz hangi gelişim döneminde olursa olsun sizin ve çocuğunuz açısından faydalı olacaktır. Çünkü bu öneriler, onun dengeli beslenmesi ve besinlerle iyi bir ilişki geliştirmesi için önemli bir role sahiptir. Eğer bu önerileri uygularsanız, yemek zamanlarının sizin ve çocuğunuz için daha az stresli geçtiğini göreceksiniz.
Yapın:
1- Ona örnek olun.
2- Sağlıklı bir besin dengesi oluşturun.
3- Besinler ve beslenme konusunda onun bilgi sahibi olmasını sağlayın.
4- Yemeklerinizi birlikte yiyin.
5- Stres yapmayın, rahat olun ve çocuğunuza güvenin.
Yapmayın:
1- Öncelikle çocuğunuzun her şeyi yemesine izin vermeyin.
2- Çocuğunuza yeme alışkanlıklarına göre takma adlar takmayın.
3- Kendinize veya çocuğunuza karşı çok katı olmayın.
4- Besinleri ödül olarak kullanmayın.
5- Çok fazla televizyon seyretmesine izin vermeyin.
Çocuğunuzun yeme konusunda dengeli bir beslenme şekli geliştirebilmesi için, evde sağlıklı beslenmenin kalıplaştığı, olumlu bir yeme kültürü yaratmak son derece önemlidir, ancak karşı koyulamayan tatlar da çok kötü şeyler olarak ele alınmamalıdır.