Okunma Sayısı: 10989
CANLI YORUMLAR

ÇOCUKLARDA ÇEVRE ALGISI

Nasıl oluşur?

Çevremize bakışımız, hafızamızda yer eden ayrıntılar, hatta zihnimizin ve hafızamızın çalışma şekli dünyayı nasıl algıladığımızla ilgilidir. Eğer dünyayı algılama tarzımız beraber olduğumuz insanlardan çok farklı ise, sıklıkla fikir-anlayış farklılıkları yaşamamız son derece normaldir.

Anne-babalar, çocuklarının dünyayı algılama tarzını, dünyayı nasıl gördüklerini keşfederek sağlıklı bir kişilik gelişimi sağlayabilir, iletişimlerini güçlendirebilirler.
Pratik çocuklar dünyayı ve çevrelerini beş temel duyularıyla tanımaya çalışırlar: işitme, görme, tat alma, dokunma ve koklama.

Biz yetişkinler, duyu sisteminden duygusal hafızaya yani, bir diğerinin duyularını anlamaktan onların duygularını da anlamaya uzanan zihinsel yapılara sahibiz.

Yapılan araştırmalar, tüm bu yapıların doğumdan sonra belli süreçler dahilinde kazanılmakta olduğunu ortaya koyuyor. Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, önemli olanın kapasite dahilinde davranarak mevcut sistemleri çalıştırdığını söylüyor. Keskin, gerçek doğrultuda davranılırsa bir sonraki aşamanın yani çocuğun gelişmesini hızlanacağı bilgisini veriyor. 

Keskin, "Bir çocuğu geliştirme çabalarının çocuğun henüz ortaya çıkmamış sistemlerine yönelik olması halinde ise tam tersi bir sonuçla karşılaşılır ve gelişme sağlanacak yerde gelişme örselenir" diyor. 

Çocukların, diğerlerini kendi gibi canlı bir varlık olduğunu fark edebilmek için önce kendi farkındalığını kazanması gerekir diyen Keskin şöyle devam ediyor, "Bu farkındalık ilk 3 yaşın sonunda, çocuğun ellerini, ayaklarını, saçlarını ve vücudunun cismen varlığını algılaması ile başlar. O nedenle, bu dönemde çocuk, kendine ait olarak algıladığı saç ve tırnak kesimine karşı çıkar. Saçı ve tırnağının kesilmesinin acımayacağı ya da kesilse de tekrar uzayabileceğini algılamakta zorlanır. Bu yapıları, kolu-bacağı gibi kendine ait ve kesildiğinde bir daha kazanılamaz dokular olarak algılar."

Cismen kendini fark eden çocuğun bu şekilde çevre ile kendi sınırlarını belirleyeceğini söyleyen Keskin, "Bu aşamada, kendisinin ve çevresinin farkındalığı ile birlikte çocuk, bir başka olguyu daha fark eder" diyor. 

Çocukların çevreyi algılamasında ebeveynlere hangi görevler düşüyor, ebeveynler neler yapmalı? Tüm bu soruların cevabı için tıklayın... 

 

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
HANGİ TUVALET SAĞLIKLIDIR
ALAFRANGA MI ALATURKA MI?
ATATÜRK'E ÖZEL BÖLÜM
İÇERİK NETLEŞTİ.
DUYGUSAL DURUMLARI
NEFRET, KISKANÇLIK,SUÇLULUK
RAPORLA 1YIL ERTELENEBİLİR
OKULA BAŞLAMA YAŞI
BEBEK VE ÇOCUKLA YOLCULUK
YANINIZA NE ALACAKSINIZ?
ÇALIŞAN ANNE AKTİVİTEYE!
ÖNCE SİZ MUTLU OLUN...
SONBAHAR HASTALIKLARI
PROF. DR. MOCAN ANLATIYOR
DERSLERİ YOĞUNLAŞMADAN...
HANGİ YAŞTA HANGİ KONTROL?
GÜL'DEN 4+4+4'E ONAY
KRİTİK YASA GEÇTİ
GÜNCEL AMA ZAMANSIZ
BEKAR ANNE VE BABALAR

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ÇOCUKLARDA HAYVAN SEVGİSİ
ÇOCUKLARIN DİL GELİŞİMİNDE
YENİ BEBEĞİN GELİŞİ
"FACEBOOK'A GİRME, ÇALIŞ!"
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 4
MİNİKLERİN BOYUT ZİYARETİ
İLGİNÇ DÜĞÜNLER
BAZILARI KASLI SEVER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :