Gebelik, anne adayı olmak bütün kadınlar için olağan bir dönemdir; ancak bu dönemde beslenme son derece önemlidir. Hamilelik süresince, bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimini-büyümesini sağlamak için, anne adayının çoğu besine ihtiyacı artar. Çalışan anne adayları ise, beslenmenin çok önemli olduğu bu süreçte çoğunlukla sıkıntı yaşar ve zorlanır.
İş hayatı ve yoğun bir tempoya sahip olmak, anne adaylarının yetersiz ve dengesiz beslenmesine sebep olabilir. Bu dönemde artan enerji ve besin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, normal zamanda tüketilen besinlere ilave olarak tüketilmesi gereken besinler ve beslenme şekilleri şöyledir:
Yemekler az ama sık tüketilmeli, yaşanan ya da yaşanabilecek kan şekeri problemleri özellikle öğün aralarında tüketilen sağlıklı besinlerle dengelenmeye çalışılmalıdır.
Normal zamanda önemli olan kahvaltının, hamilelik döneminde daha da önemi artar, bu nedenle çalışan hamileler kesinlikle güne kahvaltı ile başlamalıdır. Kahvaltıda mutlaka süt, peynir, yumurta, ekmek (kan şekeri dengesi için çavdar, tam buğday gibi ekmekler tercih edilmeli) gibi besinler yer almalıdır.
Bebeğin diş ve kemik gelişimi için, her gün 3-4 porsiyon süt ürünü tüketilmelidir. Süt içemeyen anne adayları, süt yerine yoğurt, peynir, kefir ya da sütlü-yoğurtlu çorbalar ile kalsiyum ihtiyacını karşılamalıdır.
Süt, yoğurt, ekmek, peynir, kuru meyve ve yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem gibi) ara öğünler için tercih edilebilecek sağlıklı seçeneklerdir. Ancak ceviz, fındık, badem ve kuru meyve tüketirken de miktarına dikkat edilmelidir.
Gebelikte artan protein ihtiyacını karşılamak için, et, tavuk, balık gibi besinler ızgara veya fırında pişirilerek tüketilmeli, protein açısından zengin olan yumurta, beslenme düzeninde mutlaka yer almalı ve iyi pişmiş bir şekilde tüketilmelidir. Öğle ve akşam yemeklerinde fazla kalorili besinler yerine, protein kaynağı yiyeceklerin (et, tavuk, balık, kuru baklagiller, yoğurt, ayran) ve sebze, salata tüketimine özen gösterilmelidir.
Büyüme ve gelişme için önemli olan, vitamin ve mineraller açısından zengin olan sebzeler; sebze yemeği, salata, sebze çorbası veya taze sebze olarak, meyveler ise suyunu içmek yerine meyve olarak (özellikle kabuğu yenilebilenlerde iyice yıkandıktan sonra kabuğu ile birlikte) her gün beslenme düzeninizde yer almalıdır. Sağlığınız açısından mevsim mevyesi ya da meysim sebzesi tüketmeye özen göstermelisiniz, eğer taze meyve bulamıyorsanız dondurulmuş olanlarından tercih etmelisiniz.