Tüm anne-babaların en büyük derdidir çocukları. Ebeveyenler yayında olabildiği süre içinde çocuğunu her ne kadar kontrol altında tutuyor olsa da, çocuğun yanında olamadığı zamanlarda çocuğunun ne yaptığından çoğu zaman haberdar olamayabilir.
Günün büyük bir bölümünü geçirdiği okulda, çocuğunuz nasıl? Arkadaşları ilişkisi nasıl? Okulda sorun yaşıyor mu ve en önemlisi siz bundan haberdar mısınız? İşte çocuğunuzun okulda yaşayabileceği bazı sorunlar ve çözüm önerileri:
Çocuğunuz öğretmeniyle sorun yaşayan ve şikayeti olan çocuksa siz ne yapmalısınız?
Çoğu çocuk, öğretmeni hakkında şikayetçi ve öğretmene karşı aldığı tavrıyla öğrenme yetisini tehlikeye atıyor demektir. Siz de bu durum karşısında sakın ön yargıya kapılmayın ve onunla bir olmayın. Bu sorunu nasıl çözebileceğinizi ve yapmanız gerekenleri düşünün. Onunla ve öğretmeniyle güzel bir şekilde konuşun ve bir hafta bekleyin. Herhangi bir değişiklik olup olmadığına bakın. Eğer çocuğunuzun sorunu hala devam ediyorsa, okul müdürüne kadar gidin konuşup halletmeye çalışın. Bu sorun belki öğretmeniyle bir yıl sürebilir ama yenilgisi bir ömür boyu sürebilir.
Öğrenmede çabaladığı halde sorun yaşıyorsa, sorun var demektir!
Bir çocuk, gerçekten matematik, okuma ya da konuşma konusunda çabaladığı halde sorunlar yaşıyorsa, büyük bir sorun var demektir. Çocuğun kapasitesi olmasına rağmen anlamıyorsa çabalamıyor da olabilir. Çalışmasına ve çabalamasına rağmen başarılı olamayan çocuğun da, anlama problemi özürü var demektir. Bu türdeki çocukları özel eğitim rehabilitasyon okullarına göndermek en iyisidir. Bu durumu kabullenip erken tedavi edilmediği taktirde her şey çok daha kötü olabilir. Çocukta en başta benlik saygısı gelişmez ve dışlanmaya hakaret edilmeye mahkum olur. Böyle durumların kabul edilerek hemen özel testlerin yapılıp tedavi edilmesi gerekir.
Diğer çocuklarla kavga ediyor mu?
Çocukların anlayışlı olması için ebeveynlerin çocukları iyi yetiştirip ve bazı şeyleri açıkça anlatıp bilinçlendirmesi gerekir. Çocuklarıyla ilgili olan anne babalar, sorunlu çocukları belirleyip ailelerden ve okulun rehberlik servislerinden yardım istenmelidir.
Bunu nasıl yapabilirsiniz;
- Çocuğunuzla arkadaş olun.
- Onun bütün sorunlarını dinleyin.
- Ona hiç sert ve kırıcı konuşmayın, şiddet uygulamayın.
- Size gelip bütün sorunlarını anlatması için ona yol gösterin ve güzel şeylere yöneltin.
- Ona her zaman 'sana inanıyorum' yanıtını verin ve her söylediğine inanın.
Eğer okulda veya dışarda tehditler kavgalar varsa, size anlattığında kavgayla yanıt vermeyin. Hukuksal yollarla halledin ve buna ona gösterin. Kavganın şiddetin yanlış olduğunu öğretin.
Çocuğunuzun sorunlarından haberdar mısınız?
- Çocuğunuzun sorunlarına kulak verin ve yardımcı olun. Bunun için;
- Çocuğun öğretmeni veya danışmanlarından tavsiye alın. Çocuğunuzun yetenekliyse onu buna göre yetiştirin.
- Çocuğun, görünüm, düşündükleri, hal ve hareketlerine dikkat edin ve onu dinleyin. Problem varsa bu sorunları dinleyip birlikte çözün. Erken farkedip çözemezseniz ileride çok büyük sorunlara yol açabilir.
- Çoğunuzdan beklentilerinizi kontrol edin. Çok fazla beklentiler içindesindeyseniz bunu çocuğunuzun potansiyeli yönünde ayarlayın. Sonra ne siz ne çocuğunuz üzülsün.
- Çocuğunuzun okuldaki en büyük sorununun ne olduğunu öğrenin. Çözüm önerilerini dinleyin. Çözümlere katılıyor musunuz, başka sorunlar var mı buna göre çözüme karar verin.