Dijital ve medya okuryazarlığı eğitimi konusunda ABD’nin önde gelen otoritelerinden biri olan Prof. Renee Hobbs, özel bir okulda düzenlenen konferansa katılarak, çocukların 13 yaşından önce sosyal medya kullanıcısı olmamasını önerdi.
Prof. Renee Hobbs, öğrenciler ile interaktif bir konferansta biraraya gelerek gençlere, dijital medya okuryazarlığı konusunda önemli ipuçları verdi. Hobbs, iletişim araçları ve imkanlarıyla çevrildiğimiz bu dijital çağda medya araçlarından alınan mesajların sorgulanması ve analiz edilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.
Çocuk medya izleme alışkanlığını evde öğreniyor
Prof. Hobbs, dijital medya okuryazarlığının günümüzde özellikle büyüme çağındaki çocuklara kazandırılması gereken bir yetenek olduğunu belirtti. Çocuğun bilgi ve eğlence arasındaki tercihi yaparken aile başta olmak üzere öğretmenlere de önemli görev düştüğünü hatırlatan Hobbs, ‘’çocuklar medya izleme alışkanlıklarını önce evde öğreniyor. Anne, babanın medya ile kurduğu ilişki bu açıdan çocuğa model oluşturuyor. Çocuk, onlardan gördüğü alışkanlıklarla kendi medya izleme alışkanlıklarını şekillendiriyor’’ dedi.
Dijital şiddet eğlence gibi algılanıyor
Medya okuryazarlığını ‘neyi, neden izlediğini sormak, verilen mesajın anlamını, bu mesajın hedef kitlesini ve amacını sorgulamak’ olarak tanımlayan Prof. Renee Hobbs, günümüzde çok tartışılan konulardan biri olan ‘dijital şiddet’e de değindi. Dijital şiddetin bazen çocuklarda çeşit eğlence aracı olarak algılandığına dikkat çeken Hobbs, şiddet ve eğlence arasındaki ayrımın çok iyi yapılmasını önerdi.
ABD’de 10 çocuktan 4’ünün cep telefonu ve Facebook hesabı var
Prof. Renee Hobbs, ABD’de 10 yaşı ve altındaki çocukların yaklaşık yüzde 40’ının Facebook hesabı ve mobil telefonu olduğuna dikkat çekti. Bu yaş grubu için sosyal medyanın riskler barındırdığını belirten iletişim uzmanı, çocukların 13 yaşından önce sosyal medyada korunması yönünde ebeveynlerinden ve öğretmenlerinden rehberlik alması gerektiğini belirtti.
Sosyal medya ve dijital iletişim araçlarını değerlendirirken madalyonun diğer yüzüne de bakmak gerektiğini söyleyen Hobbs, çocukların sosyal medyayı yaratıcı ve araştırmaya dönük kullanması halinde hem güç hem de sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişeceklerine dikkat çekti.