Günümüzde gelişen teknolojinin çevreye verdiği zarar, değişen ekolojik denge, iş hayatı, yoğun stres gibi nedenler insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Tüm bu sebepler, insanlarda kanser görülme riskini eskiye göre daha da artırmıştır.
Erkeklerden farklı olarak sahip oldukları organlarda görülen kanserler, kadınların sağlıklarına daha da dikkat etmesini gerektirir. Her yıl düzenli olarak yapılan test ve doktor muayenesi, vücutta fark edilen herhangi bir reaksiyonun-değişimin ertelenmemesi kadınların sağlıklı bir yaşama sahip olmasını sağlar.
Anne Boyutu yazarlarından Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Aktuğ Ertekin, kadınlarda görülen vulva kanserini anlatıyor:
Vulva kanseri, seyrek görülen bir kanser türüdür, tüm kadın genital sistem kanserleri içinde yüzde 5 yani 20 kanserliden birisinde görülür.
Hastalık dış genital bölgede ortaya çıktığı için genellikle erken fark edilir. Belirtiler fark edilmez veya ihmal edilirse, geç dönemde fark edildiği de olmaktadır. Erken dönemde tanı konulan hastalarda tedavi oranı çok yüksektir ve hastalık genellikle iyi seyirlidir. Erken dönemde anlaşılan hastalıklarda, tedaviden sonra 100 hastadan 90 ve fazlası, 5 yıl sonunda sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmektedirler.
Hastalık oluşumundaki risk faktörleri nelerdir?
Enfeksiyonlar önemlidir, tartışmalı olmakla birlikte herpes simpleks virusu (genital bölgedeki uçuk virusu) ve en önemlisi human papillom virus hastalığıdır. Bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar, liken skleroz ve vulvar intraepitelyal neoplazi de risk faktörleri arasındadır.
Tamamını okumak için tıklayınız...