Son zamanlarda adı daha sık duyulan bir hastalık olan Hashimoto, ilk kez 1912 yılında Japon Doktor Hakaru Hashimoto tarafından teşhis edilmiştir.
Hashimoto uzmanlar tarafından, tiroit bezinin bağışıklık sistemi tarafından atağa uğraması ve bu savaşı yavaş yavaş kaybetmesi olarak tanımlanabilecek bir bağışıklık sistemi hastalığı olarak belirtiliyor.
Hipotiroit’in bir numaralı nedeni, Hashimoto olarak gösteriliyor. Kelebek şeklindeki bu hormon bezi, metabolizmanın çalışması için gerekli olan T3 ve T4 denilen hormonları salgılıyor. Bu hormonların miktarları azaldığında hipotiroit, arttığında ise hipertiroit oluşuyor. Tiroit bezinin salgıladı hormon miktarı azaldığında metabolizmada yavaşlama, saç dökülmesi, yorgunluk, kilo alma ve depresyon gibi etkiler ortaya çıkıyor. Tam tersi durumda yani salgılanan hormon miktarı arttığında ise kişide yoğun enerji, kilo kaybı, anksiyete, terleme ve ileride kalp ritminin bozulmasına sebep olabilecek çarpıntı durumları gözlemleniyor.
Hashimoto bir bağışıklık sistemi hastalığı olduğundan, kişide aynı türden başka bir hastalığa yakalanma riskinin yüksek olduğu belirtiliyor. Bu yüzden, Hashimoto tanısı konulan hastalar, kaynağı bağışıklık sistemi olan başka hastalıklara karşı da takibe alınıyor.
Kimler tehdit altında?
Tiroit bir kadın hastalığıdır. Bu sebeple, kadınlarda 30 ile 50 yaş arasında, özellikle menopoza yaklaşırken çok görülüyor. Eğer hamilelikten sonra kilo verememe, ödem ve yorgunluk gibi şikayetleriniz varsa vakit kaybetmeden hormon düzeylerinizi kontrol ettirmelisiniz. Kontrol sonucunda Hashimoto tanısı konulursa, derhal hormon tedavisine başlanmalıdır.
Tedavi yöntemi
Hormon tedavisi olduğu için tedavi süreci son derece basittir. Tedavide kullanılan doğal bir hormon olduğu için hamilelerin kullanmasında bir sakınca yoktur. Farklı tür ve fazla sayıdaki tiroit hastalıkları arasında Hashimoto teşhis edildikten sonra stres yapmaya gerek olmayan, tedavisi ve takibi kolay bir hastalıktır.
“Şans eseri tetkik”
Uzmanların olası hastalıklara tanı koymak için daha çok test yapması , normalde asla belirti göstermeyen bir hastalık olan Hashimoto’nun günümüzde daha sık telaffuz edilmesine sebep oluyor. Mesela, kişi baş ağrısı şikayeti ile doktora gidiyor. Yapılan tomografide görüntülenen alan o kadar geniş tutuluyor ki, tiroitte genişleme olduğu görülüyor. Uzmanlar, “şans eseri tetkik” ile hastalıktan haberdar olabiliyor.