Çocuklar malum doğuştan sorumluluk sahibi olarak doğmuyor. Pek çok davranış gibi sorumluluk duygusu da anne baba tarafından çocuklara kazandırılan bir davranıştır.
Çocuklara sorumluluk duygusu kazandırmak için ne yapmalı? Anne-babaların bu konuda yaklaşımı ne olmalı?
Çocuk, Ergen ve Genç Psikiyatrı Uzman Dr. Neslim G. Doksat, aileler için çocukların kişililik gelişimlerinin, şahsiyetli ve sorumluluk sahibi bireyler olmaları, dürüst olmalarının, okulda başarılı olmaları kadar önemli olduğunu söylüyor.
Kaç yaşından itibaren çocuklara sorumluluk verilmesi gerektiği ile ilgili bilgi veren Doksat, "Vicdâni gelişimin başladığı yaş olan üç yaşından itibaren başlar. Dört ilâ beş yaşları, sorumluluk duygusunu aşılamak açısından çekirdek dönemlerdir" diyor.
Neler yapılması gerektiği hakkında da bilgi veren Doksat, "
Cinsiyete göre, kız çocuklar ev işlerinde annelerine,
erkek çocuklar da babalarına ufak tefek yardımlarda bulunur.
Mutfakta salata yaparken, masa kurar ve kaldırırken yardım etmek,
erkek çocukların tamirat, araba yıkama, çarşı-pazar işlerinde babalarına yardımcı olması bunların en tipik örnekleri arasındadır
İlköğretim çağı gelince, kıyafetlerini düzgün çıkarmak,
oyuncak ve oda toplamak gibi vazifeler de sorumluluk hânesine yazılır.
Bazı annelerin özellikle erkek çocuklarının daha dağınık olmasından yakındığını söyleyen Doksat, çocuklara zorla, defalarca tekrar ederek, bağırarak, kızarak sorumluluk kazandırılamayacağını, aksine sadece bir kere söylemek, sonrasında gaza getirerek ve model teşkil ederek yaptırmaya çalışmanın en uygun davranış olduğunu söylüyor.
Aile içinde edinmesi gereken sorumlulukları kazanması ne kadar sürer, sorumuluk kazanmada çocuğun cinsiyeti etkili mi?
Uzman Dr. Neslim Doksat'ın yazısının tamamını okumak için tıklayın...