Eğitim, ailelerin çocuklarının henüz dünyaya geleceğini öğrendiği andan itibaren düşünmeye başladığı bir durumdur. Her anne-baba, çocuğunun en iyi eğitimi almasını, en iyi okulda okumasını, en iyi üniversiteye gitmesini ister. Ancak siz her ne kadar çocuğunuza iyi bir eğitim olanağı sağlasanız da onun başarılı olmasında farklı etkenler de söz konusu olabilir. Örneğin, çocuğunuzun algı sisteminin gelişimi gibi. Geçtiğimiz hafta çocuklarda istemek ve bilmek yeteneklerini anlatan Anne Boyutu yazarlarından Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, bu hafta çocuklarda sınıflandırma ve zihin okuma yeteneğini anlatıyor:
"Bu hafta yine çocuklarımızı eğitmek konusunda, bizim elimizdeki beyindeki algı sistemlerini konuşmamızı sürdürüyoruz. Geçen hafta biliyorsunuz ki, çocuğun istemek ve bilmek yeteneklerinden bahsetmiştik. Bilmek, etraftaki bütün her şeyi fark etmek ancak fark edildiği gibi kaydetmemek. Bunların bazı detaylarını, bu nesnellikleri renkleri olabilir, hareketleri, şekilleri, dokuları, kokuları olabilir bunları ayrı ayrı sınıflandırarak beynimiz kaydediyor. Sınıflandırarak kaydetmek, daha sonra bizim hem hayata adapte olmamızı hızlandıracak, hem aynı zamanda aritmetik yeteneğimizin alt yapılarını oluşturacak. Yani şunu bilmenizi istiyorum ki, bu yapılar doğumdan itibaren gelişmelerini sürdürüyorlar. Ama ilk meyvelerini 6. yaştan sonra strüktürel olarak belli bir sistem dahilinde üretmeye başlıyorlar. Ama biz daha önceki dönemlerdeyiz. Sınıflandırma yeteneği, çocuk daha 2-3 yaşındayken başlamış oluyor. Bu önemli bir şey. Benzerleri aynı yerlerde düşünebilmek, farklılıkları ayrı yerlerde düşünebilmek, bunları ayırt edebilmek. Bunlar eğitimin ve öğretimin başında geliyor. Çocuğun beyninin bu yapılara sahip olması lazım."
"Çocuk 3-4 yaşlarındayken diğerlerinin de bilmek-istemek gibi zihin yapılarının olduğunun farkına varır. Yani annesi bir yere bir şey konulurken gördüyse, annesinin o şeyin orada olduğunu bildiğini düşünmeye başlar.
"Çocuklar zamanla annesinin, arkadaşının, çevresindekilerin de yanılabileceğini görür. Buna, "Zihin okuma" denir." Çocuklarda zihin okuma yeteneğinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, böyle üst düzey bir zihin yapısının çocukların akademik ve sosyal gelişiminde çok önemli bir etken olacağını vurguluyor.
Tamamını izlemek için tıklayınız...