Kilo kontrolu yaparak tip 2 diyabet riskini azaltabilir, yüksek tansiyon; inme ve kalp hastalıklarını önleyebilirsiniz. Bunun yanında psikolojik olarak olumlu etkilenir ve kendinizi daha iyi hissedersiniz. Kilo kontrolu, her yaş icin geçerli bir durumdur.
- Yemek yemeye başladıktan ortalama 20 dakika sonra beyine doyma mesajları gider; dolayısıyla yavaş yemek yemek ve gıdalarin iyi ciğnenmesi önemlidir.
- Düşük kalorili diyetle beslenmeliyiz; düşük karbonhidratlı diyet almalıyız; beyaz ekmeği az tüketmeliyiz.
- Az yağ tüketmeliyiz. Zeytinyağını tercih etmeliyiz.
- Tuz; un ve şekerden uzak durmalıyız.
- Porsiyonları küçük tutmalıyız; gerekirse evdeki büyük tabakların yerine daha küçüklerini kullanıp: ikinci öğünlerden uzak durmalıyız.
- Az ve sık yemek (3 ana 3 ara öğün) sürekli tokluk hissi saglayacağından; uzun süre açlıktan sonra görülen insulin salınımını da önleyeceğinden; insulin direnci riskini azaltır.
- Kahvaltıyı düzenli yapmalıyız.
- Sık kilo takibi yapmalıyız.
- Tv, bilgisayar başında 2 saatten fazla durmamalı, 10-15 dakika ara verip hareket etmeliyiz.
- Egzersizi mutlaka hayatımıza sokmalıyız. Günde 30 dakika jogging tarzında yürüyüş yeterlidir. Her gün olamıyorsa, en az haftada 3 gün 30-45 dakika yürümeliyiz.
- Çocuklarda obezite kontrolünü ve tedavisini aksatmamalıyız, çünkü erişkin obezlerin coğu çocukken de obezdi, bunu unutmamalıyız.