Her ne kadar havalar hala ılık seyretse de kış kapıda. Haliyle kış temizliği de birçok evde başladı belki de başladı bile. Kış temizliği deyince ilk akla gelen halı temizliği ise, kadınların neredeyse kabusu. Son dönemde her ne kadar halı yıkamacılar imdadımıza yetişse de halısını evinde temizlemek isteyenler, halısındaki lekeyi çıkarmaya çalışanlar için bir liste hazırladık.
Listemiz elbetteki halı temizlemenin püf noktalarına dair. Şimdiden kolay gelsin.
- Halıların ömürlerini uzatacak en iyi çare, serilmeleri esnasında takip edilecek yoldur. Halılar serilirken altlarına kalın mukavva bulunmazsa da bir kaç tabaka gazete kağıdı konmalıdır. Bu durum hem halının fazla kirlenmesini önleyecek hem de daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Halıların altındaki kağıtları, büyük temizliklerde değiştirmekte fayda vardır
- Halınız yağ lekesi olmuşsa hiç üzülmeyin, bildiğimiz, mutfaklarımızda kullandığımız karbonatla bunu temizleyebilirsiniz. Bunun için, damlayan yağın üstüne bol karbonat ekip, biraz ovmak yeter, kuruduktan sonra iyice fırçalayın, lekenin çıktığını göreceksiniz.
- Lekenin üst yüzeyini mümkün olduğunca bir kaşık veya havlu yardımıyla alın
- Lekeyi ovalamayın, fazla güç uygulamayın. Temiz bir bezle hafifçe lekeli alandan nemi alın. Ovalamak halı elyaflarına zarar verebilir ve lekenin halının içine işlemesine neden olur.
- Lekeli alana sıcak değil ılık su uygulayın ve temizleme bezine leke partiküllerinin geçişi bitene kadar temizleyin.
- Eğer hala leke görülüyorsa bir deterjan çözeltisi hazırlayın. Bir çay kaşığı bulaşık deterjanı ile bir kap ılık suyu karıştırın. Çok fazla deterjan kullanmayın, çünkü halıdan bu deterjanı durulamak oldukça zordur.
- Deterjan çözeltisini uygulayın. Halıya etki etmesi için 5 dakika çözeltinin leke üzerinde kalmasına izin verin. Daha sonra ılık temiz su ile durulayın. Deterjan tamamen bitene kadar işlemi tekrarlayın.
- Lekeli bölge üzerine nemi emebilmesi için beyaz kağıt havlu yerleştirin. Havlunun üzerine ağırlık sağlaması açısından leke yapmayacak cam veya seramik bir obje yerleştirin. Yaklaşık 12 saat bu şekilde bekleyin.
- Halı kuruduğunda elektrikli süpürge ile süpürün.
- Eğer bu işlemlerden sonra hala leke varsa bunun anlamı lekenin halıya işlediğidir. Buz kalıplarını üzerine koyarak sakızı dondurun.
- Daha sonra bir kaşık veya spatula yardımı ile donmuş sakızı kırın.
- Parçaları elektrikli süpürgeyle süpürün.
- Lekeli bölge üzerine nemi emebilmesi için beyaz kağıt havlu yerleştirin. Havlunun üzerine ağırlık sağlaması açısından leke yapmayacak cam veya seramik bir obje yerleştirin. Yaklaşık 12 saat bu şekilde bekleyiniz.
- Halı kuruduğunda elektrikli süpürge ile süpürünüz.
Halınızı temizlerken kullanabileceğiniz ürünler nasıl temin edeceğinizi düşünüyorsanız bununla ilgili de önerilerimiz elbette var.
Kuru temizleme akışkanı: Herhangi bir süpermarketten veya satış noktalarından bulabileceğiniz yanıcı olamayan leke temizleyiciler.
Deterjan çözeltisi: çaykaşığı yumuşak bulaşık deterjanı ile bir kap ılık su karıştırılır.
Amonyak çözeltisi: 2 çay kaşığı temiz beyaz köpüksüz amonyak ile 4 kap ılık su karıştırılır.
Sirke çözeltisi: 2 çay kaşığı beyaz şarap ve 4 kap ılık su karıştırılır.