Gebelik öncesi kullanılan hipotiroidi tedavisine yönelik tiroid hormon ilacı gebelik de hasta tarafından bırakılmamalı, endokrinoloji uzmanına başvurmalıdır. Çünkü annenin tiroid hormonlarının normal olmaması bebeğin nöromotor (zekâ ve nörolojik) gelişimini olumsuz etkiler.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neslihan Kurtulmuş, bir insanın günlük iyot ihtiyacı 150 mikrogram olduğunu söylüyor. Gebelik ve doğum sonrası dönemde kadınların iyot ihtiyacı artar ve günde 250 mikrograma ulaştığını söyleyen Kurtulmuş, bu ihtiyaç besinlerle karşılanamıyorsa o zaman gebeye iyot takviyesi yapılması gerektiğini dile getiriyor. İnsanların iyot alımları ülkelerinin sağlık politikalarına göre değişmektedir. Bizim ülkemizde tuzlar iyotlandığı için iyot eksikliği eskiye göre azalmış olmakla beraber yine de bazı bölgelerde devam etmektedir.
Tiroid Hormonu Bebeğin Zeka Gelişimini Etkiler
Doğurganlık çağındaki kadınlar ile gebe kadınların tiroid fonksiyonları mutlaka normal olmalıdır. Gebelik öncesi, gebelik ve sonrasındaki dönemlerde yeterli iyot alımı sağlanmalıdır. Gebelik döneminde tiroidin hacmi ve fonksiyonu değişir. Annenin tiroid hormonlarının normal olmaması bebeğin nöromotor (zekâ ve nörolojik) gelişimini olumsuz etkiler. Bu nedenle annenin tiroid fonksiyonunun normal olması sağlanmalıdır. Gebelik planlayan, gebe olan, emziren kadınların yeterli düzeyde iyot alımı sağlanmalıdır. Ancak aşırı iyot alımının da sakıncalı olduğu göz önüne alınarak doktor takibinde olunmalıdır. Ayrıca iyot alımı, önceden bilinen ya da henüz farkına varılmamış tiroid hastalığının varlığında da değişik sonuçlar doğurabileceğinden dikkat edilmeli, bir endokrinoloji uzmanı ile temasa geçilmelidir.
Doğurganlık çağındaki kadınların tiroid fonksiyonlarının normal olmasının çok önemli olması nedeniyle bu dönemdeki bazı kadınların tiroid hormonlarının gebelik öncesi dönemde kontrol edilmesi önerilmektedir.
Tiroid Hastalığı Açısından Risk Taşıyan Kadınlar;
- Daha önceden hipotiroidi, hipertiroidi, guatr, tiroid ameliyatı öyküsü olanlar,
- Ailesinde tiroid hastalığı bulunanlar,
- Tiroid hastalığını düşündürecek yakınması olanlar,
- Tip 1(insüline bağımlı diyabet) diyabetli kadınlar,
- Başka bir otoimmun hastalığı olanlar (romatizmal hastalıklar, bazı karaciğer hastalıkları, bazı deri hastalıkları, bazı akciğer hastalıkları…)
- Kısırlık, düşük, erken doğum öyküsü olanlar,
- Daha önceki yıllarda baş ve boyun bölgesine radyasyon uygulanmış olanlar,
- Nükleer kazaların olduğu bölgelerde, kazanın olduğu dönem ve sonrasındaki yakın dönemde yaşamış olanlar.
- Bu gruptaki kadınlar gebelik planlıyorlarsa ve ya gebe kalmışlarsa mutlaka birendokrinoloji uzmanına başvurmalıdırlar.
Önceden hipotirodisi olup da tiroid hormon ilacı kullanan kadınlar gebe olduklarını öğrendiklerinde bu ilaçlarını kullanmayı bırakmamalı hemen bir endokrinoloji uzmanınabaşvurmalıdırlar.
Ayrıca gebeliğinin ilk haftalarında ciddi bulantı, kusması olan kadınlar da mutlaka tiroid fonksiyonları açısından değerlendirilmelidirler.