Lohusalığın en önemli özelliklerindendir. Birçok kadın daha gebeliği sırasında, göğüslerdeki dolgunluk, hassasiyet ve süt gelme olayının farkına varır. Hatta bazı kadınlar adet günü geçip gebe kaldığını, göğüs hassasiyeti ve süt gelmesinden anlamaktadır. Süt, meme dokusunda bulunan alveol, lobül ve loblardan oluşan ünitede üretilip süt kanalları vasıtasıyla meme başına gelir ve bebek tarafından emilir.
Anne sütünün doğum sonrası ilk 3-5 gün sürede gelenine kolostrum denilir, daha yoğundur, yağ ve şeker oranı düşüktür, hastalıklardan koruyucu antikor denilen maddeler içerir, protein miktarı yüksektir. Yeni doğan bebek için özel üretilmiş bir doping maddesi gibidir, çok az bir miktarında bile bebek için gerekli ve faydalı bir çok madde içerir. Anne sütü en değerli besindir, her an hazırdır, vücut ısısındadır, ilave bir yöntemle ısıtmak gerekmez, mikropsuzdur, ücretsizdir, nasıl tekrar alacağım kaygısı yoktur.
Emzirmenin bir faydası meme kanserinden koruyucu etkisinin olmasıdır, en önemli faktörlerden birisi de, oluştuğu andan itibaren yaşamını anne karnında birlikte sürdüren bir bebeğin dokunma ve hissetme duygusunun doyurulabilmesidir.
Günümüzde emzirme süresinin en az 6 ay olması önerilmektedir. Emzirme sıklığı konusunda doktor önerilerine uymak faydalı olur, göğüste biriken süt miktarına, bebeğin vücut ağırlığına ve genel sağlık durumuna göre ortalama 1-3 saat ara ile emzirme önerilmektedir.
Emzirme sırasında bebek dik konumda olmalıdır, sırtüstü yatırıp emzirmek uygun değildir. Emzirmeye başlarken, anne en rahat pozisyonda oturmalı veya uzanmalı, kol veya omuz gerekirse yastıklarla desteklenmelidir, uzun süre aynı pozisyonda hareketsiz kalınacağı için annede ağrılar ortaya çıkabilir. Bebeğin emmeye yeni başladığı ilk günlerde meme başında tahriş ve çatlaklar olabilir, uygun bir koruyucu krem faydalı olur. Çok hassas kişilerde kremlere rağmen yaralar ortaya çıkabilir, koruyucu meme başı ile emzirmek, bu gibi durumlarda çözüm olabilir. Yine düzelme olmaz ise anne sütünü sağıp vermek fayda sağlayabilir. Meme başından oluşabilecek yara ve çatlaklar, mikrop giriş yerleri olabilir ve memede iltihap veya apse ortaya çıkabilir. Erken fark edilirse ilaçla tedavi edilebilir, apse oluşmuş ise iltihabı cerrahi yoldan boşaltmak en sağlıklı çözümdür.
Bazen bu tip iltihabi durumlar veya annenin kullanması gereken ve süte geçen ilaçlar sebebiyle, bebekte ileri derecede emmeyi zorlaştıran dudak-damak yarıklarında, bazı tip fistüllerde süt emzirilemez. Bu gibi durumlarda annenin sütünün ilaç veya sıkı meme bandajı ile kesilmesi gerekebilmektedir. Bir sıkıntılı durum ise uzun süre emen bebeklerde, sütten kesme zorluğudur, bebek büyüdükçe emme olayı keyif haline gelebilir ve bebek memeyi bırakmak istemeyebilir. Bu gibi durumlarda sütü kesen veya azaltan ilaçlar etkili olabilmektedir. Sütün bol olması için çok etkili bir yöntem yoktur, dengeli beslenmek, yeterli sıvı almak ve bebeğin düzenli emmesi en önemli faktördür.
Emziren annelerde adet başlama süresi ortalama 1.5 ile 6 aylık bir süre alabilmektedir, bazen bir yılı bile bulabilir. Emzirmek, gebelikten iyi koruyan bir yöntem değildir, en iyisi muayene olup önerilecek uygun bir doğum kontrol yöntemiyle etkin bir şekilde korunmaktır çünkü doğumdan sonra hiç adet görmeden gebe kalmak söz konusu olabilmektedir. Küçük bir bebek varken plansız bir gebelik, son derece sıkıntılı bir durumdur, aynı zamanda anne sağlığı içinde uygun değildir. İdeali iki çocuk arasının en az 2 yıl ve fazlası olmasıdır.
Sağlıkla kalınız.