Anne sütünün ne kadar önemli olduğunu artık söylemeye gerek yok. Uzmanlar sürekli olarak anne sütü ile ilgili bilimsel gerçekleri sıralasa da annelik içgüdüsü ile anneler zaten mümkün olduğu kadar bebeklerini anne sütü ile beslemeyi sürdürüyor.
Peki ya bebekleri doğru şekilde anne sütü ile besleyebiliyor muyuz? Loğusalıkta anne sütü için ayrı bir durum söz konusu mu?
Prof. Dr. Aktuğ Ertekin, doğum sonrası ilk 3-5 gün sürede gelen süte kolostrum dendiğini söylüyor ve bu sütün özelliklerini şöyle sıralıyor: "Daha yoğundur, yağ ve şeker oranı düşüktür, hastalıklardan koruyucu antikor denilen maddeler içerir, protein miktarı yüksektir."
Bu sütün yeni doğan bebek için özel üretilmiş bir doping maddesi kadar etkili olduğunu söyleyen Ertekin, çok az bir miktarında bile bebek için gerekli ve faydalı bir çok madde içerdiğini söylüyor.
Emzirmek, çocuğun dokunma ve hissetme duygusunu geliştirir
Emzirmenin kadınları kanserden de koruduğunu dile getiren Ertekin, oluştuğu andan itibaren anne karnında yaşam fonksiyonlarına başlayan bebeğin dokunma ve hissetme duygusunun doyurulabilmak olduğunun altını çiziyor.
Günümüzde emzirme süresinin en az 6 ay olmasının önerildiğini söyleyen Ertekin, emzirme sıklığı konusunda doktor önerilerini dikkate alınması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
Annelere, göğüste biriken süt miktarına, bebeğin vücut ağırlığına ve genel sağlık durumuna göre ortalama 1-3 saat ara ile emzirme öneriliyor.
Ertekin, emzirme sırasında annelerin dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıraladı;
- Emzirme sırasında bebek dik konumda olmalıdır
- Sırtüstü yatırıp emzirmek uygun değildir.
- Emzirmeye başlarken, anne en rahat pozisyonda oturmalı veya uzanmalı, kol veya omuz gerekirse yastıklarla desteklenmelidir,
- Uzun süre aynı pozisyonda hareketsiz kalınacağı için annede ağrılar ortaya çıkabilir.
- Bebeğin emmeye yeni başladığı ilk günlerde meme başında tahriş ve çatlaklar olabilir, uygun bir koruyucu krem faydalı olur.
- Çok hassas kişilerde kremlere rağmen yaralar ortaya çıkabilir, koruyucu meme başı ile emzirmek, bu gibi durumlarda çözüm olabilir.
- Yine düzelme olmaz ise anne sütünü sağıp vermek fayda sağlayabilir.
- Meme başından oluşabilecek yara ve çatlaklar, mikrop giriş yerleri olabilir ve memede iltihap veya apse ortaya çıkabilir.
- Erken fark edilirse ilaçla tedavi edilebilir, apse oluşmuş ise iltihabı cerrahi yoldan boşaltmak en sağlıklı çözümdür.
Emzirmek bir doğum kontrol yöntemi olarak görülmemeli
Emziren annelerde adet başlama süresinin ortalama 1.5 ile 6 aylık bir sürede gerçekleşeceğini söyleyen Ertekin, bunun bazen 1 yılı bile bulabileceğini söyledi.
Emzirmenin gebelikten korunmak için bir yöntem olmadığını söyleyen Ertekin, doğum kontrolü için en doğru yöntemin bir doktora görünerek önerilecek yöntemin uygulanması olduğunu söyledi.
Doğumdan sonra, hiç adet görmeden de hamile kalınabileceğini dile getiren Ertekin, küçük bir bebek varken plansız bir gebeliğin son derece sıkıntılı olduğunu söyledi.
Annelere bir de öneride bulunan Ertekin, iki çocuk arasındaki farkın en az iki yıl olması gerektiğini söyledi.
Tamamını okumak için tıklayın...