Bebekler kendilerini rahatça ifade edecek yaşa gelene kadar yaşadıkları korkuyu, endişeyi ağlayarak, bağırarak ya da hareketleriyle anlatmaya çalışırlar. Bazı zamanlar anne-baba olarak ilk anda neden korktuklarını anlayamasak da tekrarlayan durumlarda çocuğumuzun nelerden korktuğunu anlarız. Anne Boyutu yazarlarından Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, çocukların başlıca 7 korkusunu ve ailelerin bu korkularla nasıl baş edebileceğini anlatıyor:
"Çocuk yetiştirmenin anahtarı, onu anlayabilmektir.
Çocuğun, çevreyi yetişkin bir birey gibi değil, kendi yaş ve zihinsel gelişimine uygun şekilde algıladığını bilmek ve buna uygun şekilde davranabilmektir çocuk yetiştirmenin püf noktası.
Çocuğu anlayabilmek için ise onun korkularını bilmek gerekir. Bir bebek nelerden korkar? Bu korkuların altında yatan nedenler nelerdir? Aileler, çocuklarının korkularına karşı nasıl davranmalıdır?
Bu soruların cevaplarını bilirseniz, o özlem duyduğunuz kendine güvenen, çevresi ile barışık, kendini ve çevresini yönetebilen, sorunlar karşısında çözüm üretebilen geleceğin yetişkininin altyapısını da rahatça oluşturabilirsiniz.
Çocukların korkularını başlıca yedi ana başlık altında inceleyebiliriz.
1.Beslenmek
Beslenme, yaşamın temel dürtülerinden ve olmazsa olmazlarındandır. Beslenme konusunda bebek –eğer bir sağlık sorunu yoksa- disipline edilmeye çalışılmamalı, ne zaman isterse doyurulmalıdır.
2.Dışkılamak
Belli bir algı seviyesine ulaşıncaya kadar, çocuk için dışkısı, kendi vücudundan ayrılan bir parçadır. Aile bunu bilmeli ve zamanı gelmeden tuvalet terbiyesi adı altında çocuğun bu korkusunu tetiklememelidir.
3.Anneden ayrılmak
Bebek için anne ayrı bir birey değil, kendinin ayrılmaz bir parçasıdır.
Tabi ki özellikle çalışan anneler için sürekli çocuğun yanında olabilmek mümkün değildir. Fakat işe giderken geride kokusunu bırakmak, evden çıkıp biraz sonra geri gelerek, çocuğun gittiği yerden döneceğini algılamasını sağlamak gibi küçük tedbirlerle bu korkunun tetiklenmesi önlenebilir."
Tamamını okumak için tıklayınız...