Erkek ve kız arasındaki cinsiyet ayrımı onların büyüme, gelişme ve olgunlaşma sürecinde de farklılıklar yaşamasıyla devam eder. Araştırma sonuçları ve uzman yorumlarına göre, kızlar büyüme ve gelişme sürecinde erkeklere göre daha önde ilerliyor. Tabii yavaş büyüme ve ergenlikte daha agresif olmalarına rağmen erkekler de bu süreçte arayı kapatıyor. İşte büyüme çağındaki erkek ve kız çocuklarında görülen fiziksel farklılıklar:
Fiziksel Gelişim
Bebeklik ve ergenlik döneminde, erkekler ve kızlar boy ve kilo olarak aynı yavaş ve istikrarlı oranda büyürler...
İlkokula kadar cinsiyetler arasında bariz değişiklikler yoktur. Kızların hızlı büyümesinden birkaç yıl sonra erkekler onları yakalar. Kızlar ortalama olarak senede 7.5 cm'lik bir büyüme gösterir. Erkekler de hemen hemen bu seviyerlerde büyürler.
Olgunlaşma
Bazı kız çocukları, 8 - 12 yaş aralığında göğüslerin büyümesi ve genital bölge tüylerinin çıkması gibi ergenlik belirtileri gösterirler. Bu süreci genelde adet dönemi takip eder. Çoğu kız, ilk periyodlarını göğüs gelişiminin ilk 5 yılında görürler.
Çok az da olsa 7 yaşında olgunlaşma sürecine giren kızlar da vardır. Bu duruma çevre ve genetik değişiklikler sebep verebilir. Genellikle kızlarda, erken ergenlik akranlarına göre daha ağır veya daha uzundur.
Erkelerde ise 9 yaşından önce ergenlik belirtileri çok nadir görülür.
Erkeklerin, koşma - zıplama - denge kurma gibi becerileri oldukça hızlı gelişir. Buna karşı, kızların kalem tutma - yazma gibi yetenekleri daha hızlı oluşur. Bu özellikler kız çocuklarının, okul döneminde hep bir adım önde başlamasını sağlar.
"Erkekler daha agresif ve risk almaya yatkın"
Erkekler büyüme dönemleri boyunca kızlara göre daha agresif olabilirler. Erkek çocukları risk aldıkları zaman beynin keyif bölümü daha etkili çalışır. Bu durum, "kızlar risk almaz" demek değildir, sadece erkekler daha fazla risk almaya yatkındır.
Konuşma yetenekleri
Kızlar, vücut dilini ve ses tonlarını okumada daha yeteneklidir. Böylece iletişime daha rahat uyum sağlarlar. Daha iyi duygusal bağ sağlarlar ve iletişim kurarlar...