Sağlıklı beslenmenin yolu, bilinçli bir şekilde hazırlanmış sağlıklı besinlerin olduğu sofralardan geçiyor. Soframıza koyduğumuz besinleri tam anlamıyla tanıyabilirsek, faydalarını bilirsek bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz kolaylaşabilir. "Her biri ayrı ayrı vitamin barındıran, bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiren bu besinlerin faydalarını öğrenmek lazım." diyen Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, fonksiyonel besinleri anlatıyor:
"Yaptığımız yemeklerde, salatalarda kullandığımız onca besini ne kadar tanıyoruz? Her biri ayrı ayrı vitamin barındıran, bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiren bu besinlerin faydalarını öğrenmek lazım. Böylece daha bilinçli sofralar kurabiliriz.
Bilimsel teknolojideki gelişmeler diyet ve hastalıklar arasındaki ilişkiyi anlamamıza olanak vermiş olup, fonksiyonel besinle, bunların sağlığımızın korunması ve geliştirilmesindeki rolleri ilgi çekmektedir. Son zamanlarda biyolojik düzenleyici rolleri üzerinde daha çok durulmaktadır. Besleyici özelliklerinin dışında sağlığımıza olumlu katkıları olan besinlere fonksiyonel besinler denilmektedir. Fonksiyonel besinler hiçbir işlem görmemiş ham, doğal bir besin maddesi olabileceği gibi fonksiyonel bir besin öğesi ile zenginleştirilmiş veya genetik mühendislik yöntemleri ile değişikliğe uğratılmış bir besin de olabilir ve günlük diyetle alınır. Çeşitli besin ve besin öğesinin sağlığımız üzerinde olumlu etkileri, bazı kron ik hastalıklardan korunmada ve bu hastalıkların tedavisinde yararlı olduğu saptanmıştır.
Bazı besinlerin doğal yollardan hastalıkların önlenmesi ve tedavisindeki etkinliğinin bilimsel olarak ortaya konulması, sağlığımızın korunmasında beslenme desteğinin önemini artırmıştır. Bu nedenle, fonksiyonel besinler ve doğal sağlık ürünleri daha fazla tüketilir hale gelmiştir.
Amerika’da insanlarda kullanılacak ilaçlara onay veren Food and Drug Administration (FDA) adlı, besin-sağlık ilişkilerini onaylayan bir merkez bulunmaktadır. Bildirilmiş bir yan etkisi, kontraendikasyonu veya toksisitesi olmayan beta-glukanlar Amerika Gıda ve İlaç Dairesi tarafından “genel olarak emniyetli (GRAS)” kategorisinde değerlendirilmiştir.
Sağlıklı beslenme için doğal olarak içerdikleri fizyolojik aktif bileşenler ile sağlıklı beslenmeye katkıda bulunan fonksiyonel besinlerin önemine işaret ederek fonksiyonel besinleri sağlığı geliştirici hastalık riskini azaltıcı etkiler oluşturduğu bilimsel olarak kanıtlanan besin bileşenleri olarak tanımlayabiliriz. Fonksiyonel besinlerin besin olarak kalması, kesinlikle hap veya kapsül şekline dönüştürülmemesi gerekmektedir.
FONKSİYONEL BESİNLER HANGİLERİ?
ENGİNAR
Karaciğer ve kalbin en iyi dostu olan enginarın kanı temizlediğini ve yorgunluğu giderdiğini vurgulayan uzmanlar, diğer zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik verip dinlendirdiğini söylüyor.
FASULYE
Taze fasulyenin, vücudun çalışmasını, gelişmesini ve tamirini sağladığını vurgulayan uzmanlar, fasulyenin, pankreas bezini, böbrekleri, karaciğeri ve kalbi kuvvetlendirdiğini, albümin ve şekerde de çok faydalı olduğunu bildiriyor.
ISPANAK
Uzmanlar, ıspanağın, karaciğeri, lenf bezlerini, kan dolaşımını uyardığını belirterek, hamilelere, kanlı-canlı bir bebeğe sahip olmaları için ıspanak yemelerini tavsiye ediyor.
KARNABAHAR
Fosfat ve potasyum ihtiva eden ve içeriğinde, kadınları göğüs kanserine karşı koruyan ‘indol-3 karbonal’ bulunan karnabaharın, lahanadaki besin değerinin çoğuna sahip olduğunu bildiren uzmanlara göre karnabahar cinsel gücü artırır, buna bağlı olarak kalp rahatsızlıklarını da giderir. Sinirleri ve beyni iyi çalıştırır, onların yıpranmasını önler."
Tamamını okumak için tıklayınız...