Okunma Sayısı: 11607
CANLI YORUMLAR

AKCİĞER KANSERİNDE

Tomografi ile erken teşhis

Akciğer kanseri, son yıllarda giderek artıyor. Geçmişte 60 yaşın üzerindeki erkeklerde görülen bu kanser türü, günümüzde kadınlar arasında da sıklığı artmakla birlikte erkeklerde görülme yaşı da 60’ın altına indi.

 

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Hacıibrahimoğlu, hızlı ilerleyen kanser türleri arasında akciğer kanserinin erkeklerde birinci, kadınlarda ise ikinci sıklıkta görüldüğünü belirtiyor. Hacıibrahimoğlu; sigara, puro/pipo kullanımı, pasif içicilik; sanayi gelişmesine bağlı olarak kullanımı artan asbest, benzen, arsenik gibi kanser yapıcı maddeler; krom, nikel, kadmiyum gibi metaller, hava kirliliği, ultraviyole ışınları ve geçirilmiş akciğer hastalıklarının, akciğer kanserine yakalanma riskini artırdığına dikkat çekiyor.

 

Yapılan pek çok çalışma akciğer kanserlerinin yüzde 90 sigara kaynaklı olduğunu ve sigaranın akciğer kanser riskini 5 ila 15 kat arasında artırdığını gösteriyor. Sigaraya başlama yaşı, toplam sigara içme süresi ve günde içilen sigara sayısı ile bu risk artarken sigaranın bırakılması ile azalıyor.

 

Bazı meslekler de akciğer kanserini tetikliyor ve yakalanma riskini artırıyor. Bu nedenle madenciler, tekstil, izolasyon ve tersane işçileri, petro-kimya, baca temizleyicileri, plastik sanayi işçileri, maden ve kaynak işçileri, çamaşır suyu üreticileri, cam seramik, muşamba ve batarya işçileri, boya, çelik, dökümhane işçilerinin düzenli aralıklarla kontrol testlerini yaptırmaları gerekiyor.

 

Düşük doz akciğer tomografisi erken teşhiste en etkin yöntem


Her kanser türünde olduğu gibi akciğer kanserinde de erken tanı ile hastalığın ilk evrede teşhisi ve tam tedavisi mümkün. Akciğer kanserinin teşhisinde; bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, pozitron emisyon tomografisi, kan ve balgam testleri kullanılıyor.

 

Radyoloji Uzmanı Dr. Esra Çay, hastalığın erken dönemde belirti vermemesi nedeniyle özellikle yoğun sigara içenlerde tümörün tespitini sağlayan ve tedavinin başarısını artıran bilgisayarlı tomografinin erken evre teşhiste önemini vurguluyor ve şöyle devam ediyor: “Akciğer kanseri taramasında tanısal bir yöntemin yeterli olabilmesi için erken evrede tümörleri yakalamada duyarlılığı ve iyi huylu nodülleri saptamada seçiciliğinin yüksek olması gerekiyor. Bilgisayarlı tomografi akciğer nodüllerinin tespitinde, akciğer grafisinden daha duyarlı bir inceleme yöntemidir. Akciğer grafisi teknik özelliklerinden dolayı küçük çaplı tümörleri ve akciğerlerin “hilus” adı verilen kesimlerinde yerleşim gösteren ve orta hatta yakın tümörleri erken evrede saptayamıyor. Üstelik düşük doz bilgisayarlı tomografi tekniği, normal bilgisayarlı tomografiye göre hastaya daha az radyasyon veren, ancak teşhis için yeterli kalitede görüntü alınmasını sağlayan bir yöntemdir.” 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
SAÇLARINIZ ÇOK MU DÖKÜLÜYOR
SEBEBİ SONBAHAR OLABİLİR!
İNTERNET BAĞIMLISI MISINIZ?
AŞIRIYA KAÇTIYSANIZ
BAHAR GÖZÜ BOZAR
BAHAR GÖZE ZARAR!
NE TETİKLER, NE ÖNLER?
BU AĞRILARI GEÇİŞTİRMEYİN
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
ÇİĞNEME & KONUŞMA SORUNLARI
ÇENE YAPISINDAN MI KAYNAKLI
FANTEZİLER DEŞİFRE OLDU
NELER HAYAL EDİYORUZ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
UYKUSUZLUĞUN SEBEBİ GENLER
ÇOCUĞUN BOĞAZINA
10 SORUDA GDO'LU GIDA
DÜŞÜNMEDEN ADIM ATMAYIN
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
2013 KIŞ - ŞAPKA MODASI
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :