Okunma Sayısı: 9755
CANLI YORUMLAR

NEFES DARLIĞI YAŞIYORSANIZ

KOAH olabilirsiniz!!!

KOAH, dünyadaki ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada yer alıyor. Kronik Obstrüktif (müzmin, tıkayıcı) Akciğer Hastalığı (KOAH) akciğerin kronik ilerleyici bir hastalığıdır. KOAH, tüm dünyada ölüm nedenleri arasında dördüncü sıradadır. Hastalık nedeniyle her yıl 2 milyon 7 yüz bin kişi hayatını kaybediyor.

Ülkemizde, 5 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiği, hastalığın kronik hastalıklar arasında üçüncü ölüm nedeni olduğu ve her yıl 26 bin kişinin bu hastalığa bağlı nedenlerden dolayı öldüğü tahmin ediliyor. Buna karşın, yapılan araştırmalar her on hastadan dokuzunun hastalığının farkında olmadığını gösteriyor. KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olunmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştiriyor. Oysa erken dönemde teşhisi halinde, hastalık hem durdurulabilmekte, hem de sıklığı ve yol açtığı ölümler azaltılabilmektedir.

KOAH'ın yüzde 90'ından tütün ve tütün ürünleri sorumlu

KOAH'ın yüzde doksanından tütün ve tütün ürünleri sorumludur. Kişi sigara içmese bile, sigara dumanına maruz kalması KOAH gelişimine neden olabilir. Tütün mamüllerinin dışında, organik yakıtların dumanının solunması (Odun, kömür, veya tezeğin kapalı ortamlarda ısınma veya yemek pişirme amacıyla kullanılması) ya da meslek nedeniyle toz, duman veya zararlı gazlara maruz kalınması da KOAH'tan sorumlu olabilir. KOAH riski yüksek olanlar arasında; maden, metal, çimento, tahıl, tekstil, ulaşım, odun ve kağıt sektörlerinde çalışanlar gelir.

Hastalık büyük oranda sigara dumanı ve bazı kişilerde diğer zararlı gaz ve parçacıklara bağlı gelişen solunum yollarının mikrobik olmayan iltihabı nedeniyle oluşur. İltihaplanma sonucu hava yolları daralır. Normalde balon gibi rahatlıkla genişleyip daralabilen hava kesecikleri bu özelliklerini yitirir, yıpranır ve normal boyutlarına geri dönemez hale gelir. Kişi soluk verdiğinde bir miktar hava akciğerlerde kalır. Bu durum kirli havanın dışarı atılmasını ve temiz havanın içeri alınmasını güçleştirerek akciğerlerde kalıcı hasar oluşmasına neden olur. Hastalıktan korunmanın en etkili yolu tütün ve tütün mamullerini tüketmemek ve tüketilen ortamlarda bulunmamaktır.

Pek çok kişi hasta olduğunun farkında değil

Hastalığın en önemli belirtileri; sinsi başlayan ve giderek şiddetini artıran nefes darlığı ve/veya kronik öksürük ve balgam çıkarmadır. KOAH'a ait belirti ve bulgular ellili yaşlara gelmeden farkedilmeyebilir. Bunun başlıca nedeni, hastaların KOAH bulgularını hekime başvurmaya değecek kadar önemsememeleri ya da bulguları; yaşlanma, şişmanlık gibi başka nedenlere bağlamalarıdır. Özellikle, sigara içen kırk yaş üzeri kişilerde uzun süreli öksürük, balgam çıkarma ve giderek artan nefes darlığı yakınmalarından en az birinin gelişmesi halinde, yakınmalar çok şiddetli olmasa dahi göğüs hastalıkları uzmanına başvuru gereklidir.

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
UYKUNUZU BOZMAYIN
MOBİL CİHAZLARA DİKKAT
DEPRESYONDA KÖTÜ SON
ÜNNÜ ANLATIYOR
DİŞLERİNİZİ FIRÇALAYIN
BEYNİNİZ GENÇ KALSIN...
MİGREN AĞRISINA BOTOKS
BU YÖNTEM ÇÖZÜM OLUR MU?
ACIMA,YANMA, BATMA
DİKKAT! KÖR OLABİLİRSİNİZ
AĞRI KESİCİ İŞE YARAMIYORSA
NÖROPATİK AĞRINIZ OLABİLİR
LOHUSALIKTAN NORMALE GEÇİŞ
UYGULAMAYI İHMAL ETMEYİN
HAMİLEYİM, UYUYAMIYORUM!
KRAMPLARA ÇÖZÜM VAR
DOĞAR DOĞMAZ SÜNNET
YARARLI MI, ZARARLI MI?
ERKEN YAŞTA ZEKASI GELİŞSİN
SATRANCI ZEKİLER Mİ OYNAR?

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
KADINLAR DİŞİNİ ÖNEMSİYOR
UCUZ GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ MAĞDURU
ÇOCUĞUNUZUN SU KORKUSU
SU BİLE YARIYORSA
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
YENİ YILDA DENEYİN
ROBOT SEVGİLİLER
VÜCUT SÜSLEMESİNDE AŞIRILIK
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :