Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünyada cinsel yaşamı olan kadınların büyük çoğunluğu rahim ağzı hastalıklarından birini mutlaka yaşıyor. Her 10 kadından 8'inin, 50 yaşına kadar HPV ile infekte olacağı tahmin ediliyor.
Rahim ağzı kanserinden ve HPV'nin yol açtığı diğer hastalıklardan aşı yaptırarak büyük oranda korunabilmenin mümkün olduğunu belirten uzmanlar, aşı yaptırmanın hayati önem taşıdığını belirtiyor.
Rahim ağzı hastalıklarının teşhisinde kolposkopi büyük önem taşıyor. Kolposkopi yöntemi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Aktuğ Ertekin, bu yöntemin ağrısız ve normal jinekolojik muayeneden farklı bir işlem olmadığına dikkat çekiyor.
Ertekin, smear tetkikinde sorun çıkan hastalara uygulanan kolposkopi yönteminin herkese yapılması gereken bir tarama tetkiki olmadığını söylüyor. Smear tetkiki sorunlu olanlarda genellikle belli bir süre geçtikten sonra smear tekrarı yapıldığını belirten Ertekin, sorunun devam etmesi veya sorunun derecesine göre öncelikle kolposkopi tetkiki yapıldığını dile getiriyor.
Kolposkopi uygulamasında neler yapıldığı hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Aktuğ Ertekin,
- Yöntem ağrısız, herhangi bir girişimin yapılmadığı, normal jinekolojik muayeneden farklı bir işlem değildir.
- Hastanın tetkiki jinekolojik muayene masasında yapılır.
- Önce normal ışıkla inceleme yapılır, daha sonra yeşil ışıkla damar yapıları ve damar anormallikleri araştırılır.
- Dış genital bölge değerlendirmesinde toulidin mavisi denilen bir madde sürülerek hastalık olma riski taşıyan alanlar belirlenir ve gereken yerlerden doku örneklemesi yapılır.
- Daha sonra asetik asit (sirke asiti) denilen bir madde rahim ağrı bölgesine sürülür, hücrelerde renk değişimi (beyazlaşma) olup olmadığı incelenir.
- Takiben lugol maddesi sürülerek tekrar kolposkopik değerlendirme yapılır.
- Normal dışı bulgular varsa kaydedilir, gerekirse hastalık olma riski taşıyan yerlerden patoloji tetkiki için doku örneği (kolposkopik biyopsi) alınır.
- Alınan doku örneği çok küçük olduğu için ağrı hissi olmaz ancak rahatsızlık hissi olursa bölgesel uyuşturma yapılabilir.
- Alınan doku örneğinin patolojik değerlendirme sonucuna göre hastalık varsa uygun tedavi yapılır.
Ertekin, kolonoskopi yönteminin tedavi sürecinde hastalıkların belirlenmesinde çok önemli bir yöntem olduğunun altını çiziyor.