Çocuk denince akla ilk glen şeylerden biri oyundur. Oyun, çocukların çevreyi, dünyayı tanımasını sağlıyor ve çocuğun zeka gelişimini etkiliyor. "Sağlıklı beyin gelişimi için oyun oynamak önemli bir etkendir." diyen Anne Boyutu yazarlarından Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, oyunun çocuk zekasına katkısını anlatıyor:
"Sağlıklı beyin gelişimi için oyun oynamak önemli bir etkendir. Oyun, çocuğun hayal gücünü ve el becerisini geliştirir. Ayrıca, çocuğun fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak güçlenmesini sağlar. Peki ama nasıl?
Aslında oyun oynamak, çocuğun beynindeki farklı alanları çeşitli şekillerde uyarmak demektir. Çocuktaki kabullenilmişlik, anlaşılmışlık duygularını arttırmasının yanı sıra, zeka üzerinde olumlu etkileri de vardır.
Zeka, insanın adaptasyon yeteneği olarak tanımlanır. Uyum ise zekanın farklı komponentleri ile gerçekleşir. Bu noktada, Gardner’ın çoklu zeka teorisine göre oyun oynamanın etkilerinden bahsetmek gerekiyor.
Teori, problem çözme ve yeni beceriler kazanma düşünüldüğünde zekanın 8 türünden söz eder. Bunlar da sözel zeka, matematiksel–mantıksal zeka, görsel–mekansal zeka, müzik–ritmik zeka, bedensel– kinestetik zeka, kişilerarası zeka (zihin okuma becerisi), içsel zeka (kimlik) ve çevresel zeka olarak adlandırılır.
Çocuk oyunları, zekanın komponentlerini barındırır. Oyun, çocuğun farklı zeka türlerinin gelişimine katkıda bulunur."
Tamamını okumak için tıklayınız...