Doğuştan çarpık ayak deformasyonu, ayakta içe doğru çarpıklık olarak tanımlanıyor. 1000’de 1 oranında görülen deformasyona erkek çocuklarda daha sık rastlanıyor.
Sorunun tek veya çift taraflı görülebildiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Aktaş, “Bu deformasyonda ayağın ön tarafında içe doğru dönme, topukta yumuşama ve ayağın orta kısmından içe doğru sapma olur. Deformasyon olan ayak diğer ayağa göre daha küçüktür ve aynı taraftaki baldır daha incedir. Hastalığın kesin nedeni bilinmemekle beraber genetik ve çevresel faktörler sorumlu tutulmaktadır” dedi.
Doğuştan çarpık ayak deformasyonunun tanısını, ileri ultrasonografi tetkikleri ile anne karnında veya hemen doğum sonrasında klinik olarak koymak mümkün. Prof. Aktaş’a göre, bu hastaların mutlaka doğuştan kalça çıkığı açısından da değerlendirilmesi gerekiyor.
ERKEN DÖNEMDE AMELİYATSIZ TEDAVİ MÜMKÜN
Doğumu takiben haftalık alçı değişimleri tedavisine başlamanın son derece önemli olduğunu belirten Prof. Aktaş, tedavi hakkında ise şunları söyledi: “Tedaviyi yapan hekim çocuğun ayağına Ponseti tekniğine göre her hafta değişen alçılar uygular. Çocuk ortopedisti, her hafta alçı pozisyonunu değiştirerek aşama aşama düzelmeyi sağlar. Bu işleme ayak tam olarak düzelinceye kadar devam edilir. Alçılama tedavisi bitip ayak iyileştikten sonra çocuğa 2 yaşına kadar Ponseti cihazı giydirilir. Çocuk mutlaka 8-10 yaşına kadar düzenli kontrol altında olmalı. Çarpık ayak sorunu görülen çocuklarda erken yapılan tedavi sayesinde cerrahiye duyulan ihtiyaç azaldığı gibi deformitede mükemmel düzelme sağlanabilmektedir.”
Kaynak: ntvmsnbc